<< Terug naar home | Economie

Posted by Turkse Media
Mar 18, 2023

Turkije rolt eigen straaljagers TF-X en Hürjet uit hangar

De Turkse vliegtuigbouwer TUSAŞ heeft deze week beelden gedeeld van de eigen straaljager van de vijfde generatie, de TF-X. Het Turkse jachtvliegtuig gaat de Amerikaanse F-16’s in de vloot van de Turkse luchtmacht vervangen.

De baas van de Turkse defensie-industrie, Ismail Demir, verklaarde deze week dat TF-X, zoals op de beloofde datum 18 maart 2023, uit de hangar is gekomen en naar de startbaan is gereden. Eerder stond een feestelijke ceremonie gepland, maar door de hevige aardbevingen in het land begin februari kreeg dat geen doorgang.

Turkije wordt een van de weinige landen die de modernste straaljager van de zogeheten vijfde generatie kan en zal produceren. Het 14 meter brede en 21 meter lange gevechtsvliegtuig heeft een supersonische topsnelheid (1,8 Mach op 12,2 kilometer hoogte).

De Turkse jet heeft diverse stealth-eigenschappen en een uitgebreider, en door de Turken zelfontwikkelde, sensorsystemen.

Trainingsjet Hürjet

Naast de grote broer TF-X rolde het Turkse trainingsjet en lichte staaljager Hürjet (Vrije Vogel) ook recent uit de hangar voor taxitesten.

Daarvan zijn deze week ook videobeelden gedeeld.

Robotjet Kızılelma

Het grote Turkse feest blijft niet bij bemande jachtvliegtuigen. Het grote robotvliegtuig Kızılelma van de Turkse bouwer Baykar maakte eind 2022 al zijn eerste vluchten. (LEES meer)

Robotprop Akıncı

De wereld kent Baykar ook om zijn grote robotprop Akıncı.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA | Gepubliceerd: 18-03-2023

Mar 18, 2023
Loading posts...