<< Terug naar home | Vanuit Turkije

Posted by Turkse Media
Jun 17, 2019

Turkije rouwt om Morsi

Het overlijdensbericht van de voormalige Egyptische president Mohamed Morsi heeft veel losgemaakt in Turkije. Morsi overleed maandag in een rechtszaal in Egypte.

De Turkse president Recep Tayyip Erdoğan uitte als eerste leider zijn condoleances. “Moordenaar Sisi heeft de democratisch gekozen Morsi middels een coup omver geworden en ook nog eens 50 andere Egyptenaren geëxecuteerd. Ik wens Gods genade voor onze gemartelde broer Morsi”, zei Erdoğan tegen journalisten.

Ook haalde hij stevig uit naar westerse landen zoals de VS en Europese landen. “Het Westen blijft zwijgen voor de executies van Sisi. Europese landen die willen dat de doodstraf wordt afgeschaft, en dat destijds Turkije ook hebben laten doen, reizen op uitnodiging van deze moordenaar Sisi naar Egypte in een week waar jongeren worden geëxecuteerd. Ze hebben geen twee gezichten meer, maar meerdere.”

Op grote Turkse nieuwszenders reageren journalisten en onderzoekers ook met afschuw op de ‘hypocriete’ houding van westerse landen, waarvan Frankrijk vanwege de openhartige band met Sisi de volle laag kreeg. Ook plaatsen zij vraagtekens bij het ‘overlijden in de rechtszaal’. “Ik denk dat iedereen in Turkije ondanks verschillen in ideologie deze pijn voelt”, zei een nieuwsexpert, die ook wees naar een omstreden buurland van Egypte. “Die hebben destijds hun gedachte over Morsi al te openlijk geuit.”

Morsi liet eerder weten dat het hem onmogelijk is gemaakt zijn medicijnen in te nemen en met zijn persoonlijke arts te spreken, is gemeld. Hij stond terecht voor ‘spionage’ in voordeel van Palestina.

De Turkse regeringspartij reageerde tijdens een nieuwsprogramma in diep verdriet te zijn. “Onze broeder Morsi was een oprechte en strijdende moslim”, aldus vicevoorzitter Mahir Ünal.

Op sociale media uiten veel Turken ook hun verdriet.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – ANKARA | Gepubliceerd: 17-06-2019

Jun 17, 2019
Loading posts...