<< Terug naar home | Highlights

Posted by Turkse Media
Feb 04, 2020

Turkije schoot China snel te hulp; ‘Islam bestrijdt haat niet met haat’

Het Turkse militaire vliegtuig dat vorige week naar de Chinese virusstad Wuhan vloog om Turkse burgers te evacueren, was op de heenvlucht volgeladen met medische hulpgoederen voor China. Het Turkse samenwerkings- en coördinatieagentschap (TIKA) wilde daarmee bijdragen aan de Chinese strijd tegen het nieuwe besmettelijke coronavirus, ook bekend als 2019-nCov.

Een van de evacués verklaarde aan Turkse nieuwsdiensten dat Chinese media lovend spraken over Turkije en Japan, de enige landen die China concreet steunden ten tijde van bekendmaking van de uitbraak van het coronavirus. Ze gaf aan dat ze de nieuwsberichten nauwlettend volgde en Turkije keer op keer werd bedankt door China. Een Brits evacuatievliegtuig zou niets hebben meegenomen, aldus de berichten.

Na korte analyse van Chinese sociale media bleek al gauw dat ook Chinese burgers Turkije en diens president dankbaar waren. David Zhou schreef bijvoorbeeld dat hij Turken uitnodigt naar Wuhan nadat het coronavirus is bestreden.

Turkije werd op 30 januari ook officieel bedankt door de Chinese ambassade in Ankara. Die dag werd ook de Turkse buitenlandminister Mevlüt Çavuşoğlu telefonisch bedankt door zijn Chinese tegenhanger Wang Yi.

Deze week werd ook bekend dat het bestuur van de megaluchthaven van Istanbul (IGA) ook 3 ton medische hulpgoederen heeft gestuurd naar China.

Op sociale media is naar aanleiding van de Turkse hulp ook discussie ontstaan vanwege de Chinese extreme onderdrukking en systematische opsluiting van Oeigoeren, de Turkse moslimminderheid. “Islam bestrijdt haat niet met haat”, is een van de reacties daarop.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | TMC – AA – ANKARA | Gepubliceerd: 04-02-2020

Feb 04, 2020
Loading posts...