<< Terug naar home | Vanuit Turkije

Posted by Turkse Media
Nov 09, 2016

Turkije slaat hard terug: Europese Unie valt door de mand

De Turkse arrestaties van HDP-parlementariërs, die worden verdacht van steun aan terrorisme, bleken niet een uniek geval te zijn in Europa. Een soortgelijk geval deed zich namelijk voor in Griekenland, waar ‘neonazi’-parlementariërs zijn gearresteerd. Dat gebeurde zelfs terwijl de Griekse volksvertegenwoordigers hun onschendbaarheid nog hadden.

Dat liet de woordvoerder van de Turkse president, Ibrahim Kalin, weten tijdens een televisieprogramma.

Hij legde uit hoe hypocriet de Europese Unie (EU) bezig is door een hoge toon aan te slaan tegen Turkije vanwege de arrestaties van tereursteuners, die worden beschermd door Europa.

“Na de couppoging duurde het 15 tot 20 dagen voordat een EU-functionaris naar Turkije kwam voor een steunbezoek. Na dit HDP-geval willen ze allemaal tegelijk komen of vragen ze toestemming om te komen. Ze doen allerlei uitspraken. Er gebeuren opeens heel veel dingen bij hun”, begon Kalin met zijn les.

Griekenland

“In Griekenland had men de Gouden Dageraad, een extreemrechtse politieke partij die ook wel wordt aangeduid als neonazistisch. In 2012 kwamen ze het Griekse parlement in met 6,9 procent van de stemmen (450.000). Ze hadden 18 parlementsleden. In september 2013 vonden er arrestaties plaats: de partijleider en zes volksvertegenwoordigers werden aangehouden. Dat gebeurde terwijl ze hun parlementaire onschendbaarheid nog hadden. De onderzoeken lopen nog, de partijleider heeft huisarrest”, legde Kalin uit.

Onwetendheid

“Naast de partijleider zijn na arrestatiebevelen zes Griekse parlementariërs en 28 bestuursleden van hun bed gelicht in hun huizen, omdat ze zelf geen gehoor gaven aan oproepen. Soortgelijke gebeurde ook in Turkije, terwijl er in Griekenland geen sprake was van terreur, maar van racisme”, zei Kalin, die daarop aangaf dat hij dit voorbeeld ook aan de Europese autoriteiten geeft: “Zij staan dan versteld en weten niet wat ze daarop moeten zeggen.”

Kalin: “Is Griekenland een EU-lidstaat? Ja. Spreken we over gearresteerde parlementsleden? Ja. Waren zij gekozen? Ja. Hadden ze onschendbaarheid? Ja. Ondanks al deze zaken zijn de partijleider en leden van de Gouden Dageraad opgepakt. Ik weet niet hoeveel Europa toen in rep en roer was, wellicht hebben ze de arrestaties zelfs gesteund door te zeggen dat racisme niet thuishoort in het parlement.”

“En laten we nu naar ons kijken. Turkije heeft met iets ergers te maken. Leden hebben regelrecht een terreurgroep gesteund. Ze hebben alles gedaan voor deze terreurgroep. Als we een strijd gaan leveren tegen terrorisme, moeten we dit ook goed doen. Als de EU zegt dat steun aan PKK niet strafbaar is, moeten ze dit oprecht zonder gedraai tegen ons zeggen. Dus je gaat de PKK op je Europese terrorismelijst zetten en gaat daarna zijn regelrechte steuners, die ook propaganda voor hun terroristen voeren, beschermen. Hoe gaan jullie dit aan ons uitleggen?”, vroeg de Turkse woordvoerder.

De Turkse woordvoerder gaf aan dat de EU veel eerder was ingelicht dat de onschendbaarheid van Turkse parlementariërs zouden worden ontheven en ze dus voor de rechter zouden komen te staan als er aanklachten waren.

Dreigementen

“Als de EU ons gaat bedreigen met het bevriezen van de onderhandelingen voor een toetreding, kunnen ze nog heel lang doorgaan. Turkije kan zijn eigen weg vervolgen. De EU moet eerst naar zichzelf kijken”, sneerde Kalin.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | Gepubliceerd: 09-11-2016

Nov 09, 2016
Loading posts...