<< Terug naar home | Vanuit Turkije

Posted by Turkse Media
Nov 12, 2018

Turkije slaat keihard terug: ‘Brutale Franse minister gaat te ver’

Een hoge Turkse woordvoerder heeft maandag de Franse aantijgingen over Turkije omtrent de zaak Jamal Khashoggi, de Saudische journalist die op 2 oktober op brute wijze is vermoord in het Saudische consulaat in Istanbul, fel van zich afgeworpen.

“Zonder de vastberadenheid van Turkije om de moord op Khashoggi op te lossen, zou de zaak al zijn verdoezeld”, vertelde Fahrettin Altun, de communicatiedirecteur van het Turkse presidentshuis, aan het Franse persbureau AFP.

Altun noemde de kritiek van de Franse minister van Buitenlandse Zaken Jean-Yves Le Drian op de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan “onaanvaardbaar”. De Franse buitenlandminister zei maandag dat Turkije geen opnamen en bewijsmateriaal over de moord op Khashoggi heeft gedeeld met Frankrijk, in tegenstelling tot wat Erdoğan wel beweerde.

Le Drian beweerde dat Erdoğan “een politiek spel” aan het spelen is na de Saudische moord op Khashoggi.

Zaterdag zei de Turkse president dat Ankara opnamen had gedeeld met betrekking tot de moord op Khashoggi met Saudi-Arabië, de Verenigde Staten, Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. “Het delen van bewijsmateriaal over de moord op Khashoggi met veel bevriende naties toont duidelijk de intenties van Turkije om de waarheid aan het licht te brengen”, vertelde Altun aan de Franse nieuwsdienst.

“De Canadese premier Justin Trudeau heeft vandaag in een persbericht bevestigd dat Turkije hen het bewijs heeft geleverd.” Altun voegde toe dat Turkije dit bewijs op 24 oktober aan de Franse inlichtingendienst heeft gegeven, inclusief transcripties van de opnames.

“Als er een gebrek is aan communicatie tussen Franse staatsinstellingen, zullen zij degene zijn die dit communicatieprobleem moeten oplossen, niet Turkije”, haalde Altun uit. “Turkije blijft werken aan deze zaak, zodat alle details worden onthuld.”

Ontkenning

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken, Mevlüt Çavuşoğlu, reageerde maandag dat de Franse minister zijn boekje te buiten is gegaan. “Hij moet eens leren hoe gesproken dient te worden met een president. Ten tweede, hij moet zich niet vergissen door Recep Tayyip Erdoğan te vergelijken met zijn eigen [liegende] leiders. Zijn uitspraak past niet bij een buitenlandminister. Had op z’n minst gezegd dat je het niet wist over die opnames. Erdoğan betichten van het spelen van een spel is brutaliteit”, sprak Çavuşoğlu.

“Ik zou totaal niet verbaasd zijn, markeer mijn woorden, als Frankrijk de moord, die Saudi-Arabië zelf bevestigt, ontkent. Iedereen moet goed op z’n hoede zijn en volgen wat voor [vuile] overeenkomsten er nu [met veel geld] worden gesloten [om de zaak onder het tapijt te vegen]. Binnenkort kunnen soortgelijke politici en landen de moord ontkennen”, aldus de Turkse minister.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – ANKARA | Gepubliceerd: 12-11-2018

Nov 12, 2018
Loading posts...