<< Terug naar home | Vanuit Turkije

Posted by Turkse Media
Jan 03, 2020

Turkije: Smerig plan Griekenland en Israël zal opnieuw mislukken

Het omstreden East/Med-gaspijplijnproject van Grieks-Cyprus, Griekenland en Israël zal falen omdat Turkije wordt buitengesloten, merkte het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken donderdag op.

Die dag kwamen de regeringsleiders van die drie landen in Athene bijeen voor een samenwerkingsovereenkomst over het aanleggen van een 2.000 kilometer lange gaspijplijn in de Middellandse Zee vanuit Israël door Zuid-Cyprus, Kreta, Griekenland en uiteindelijk naar Italië.

“Elk project zonder Turkije, dat de langste kustlijn in het oostelijke Middellandse Zeegebied heeft, en de Turks-Cyprioten, die gelijke rechten hebben op de natuurlijke hulpbronnen van het eiland Cyprus, kan niet slagen”, verklaarde de Turkse buitenlandwoordvoerder Hami Aksoy.

Aksoy benadrukte dat het project “het laatste voorbeeld van zinloze stappen” is om Turkije en de Turkse Republiek Noord-Cyprus (TRNC) in de regio buitenspel te zetten.

De Turkse woordvoerder bracht de kwestie opnieuw onder de aandacht van de internationale gemeenschap en onderstreepte dat “dergelijke smerige plannen in de toekomst zullen blijven mislukken, zoals in het verleden dat ook het geval was.”

Turkije is de commercieel meest haalbare en veilige route voor het gebruik van de natuurlijke hulpbronnen in het oostelijke Middellandse Zeegebied en hun overdracht naar consumentenmarkten in Europa, is benadrukt.

“Ondanks dit feit weigeren ze om samen met ons en Turks-Cyprioten samen te werken. Dit is in feite een directe uiting van het streven van sommige landen naar nutteloze politieke motivaties in plaats van samenwerking.”

Het grootste probleem van het omstreden Grieks-Israëlisch plan is dat het zeer kostbaar is en het gas om deze kosten te dekken nog niet daadwerkelijk is geleverd. Volgens de Griekse krant To Vima zullen de vervoerskosten van het aardgas drie keer goedkoper zijn als de pijpleiding door Turkije loopt.

Voorafgaand aan de ondertekening van de overeenkomst tussen Grieks-Cyprus, Griekenland en Israël, veroordeelde de Turks-Cypriotische president Mustafa Akıncı het project, benadrukkend dat het “in tegenspraak is met geografische feiten” en het om “puur politieke besluiten” gaat.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – ANKARA | Gepubliceerd: 03-01-2020

Jan 03, 2020
Loading posts...