<< Terug naar home | Highlights

Posted by Turkse Media
Nov 14, 2018

‘Turkije speelt grote rol in nieuwe wereldorde’

Turkije kan volgens de Japanse politicoloog en geleerde Yuichi Hosoya een grote rol spelen in de nieuwe wereldorde.

Dat zei hij in een exclusief interview met een Turks persbureau.

Hosoya, professor internationale politiek aan de Keio Universiteit in Tokio, vertelde dat Turkije het potentieel heeft om te fungeren als een brug tussen westerse en niet-westerse landen, waardoor zijn rol in de nieuwe wereldorde toeneemt.

“Ik vind dat zowel Japan als Turkije de verschillende werelden moeten overbruggen – de westerse wereld en de niet-westerse wereld – en ook liberale democratieën en autoritaire regimes”, zei Hosoya. Door dat te doen kan men een veel inclusieve en veelomvattende internationale orde creëren.

De Japanse politicoloog merkte op dat de internationale orde eerder is gecreëerd door westerse machten en liberale democratieën zoals de VS en West-Europa. “De basis en normen van de liberale internationale orde zijn gebaseerd op westerse normen.”

Hosoya: “Maar tegenwoordig zien we de opkomst van niet-westerse staten zoals India en China. Het is mogelijk dat we een botsing gaan krijgen tussen westerse machten en niet-westerse machten, liberale democratieën en autoritaire regimes.”

Omdat Japan en Turkije zich beide tussen de westerse en niet-westerse wereld bevinden, hebben beide westerse elementen in hun samenleving, maar tegelijkertijd verschillen ze ook met westerse machten, benadrukte Hosoya.

“Beide landen zijn bondgenoten van de VS. Japan en Turkije genieten zeer sterke handelsbetrekkingen met de westerse wereld. Dat is waarom Turkije ook een grotere rol zou kunnen spelen.”

Samenwerking uitbreiden

De Japanse geleerde zei dat Turkije ook het potentieel heeft om zijn rol in de regio uit te breiden dankzij zijn sterke relaties met Islamitische staten.

“Het centrum van de economische groei gaat nu van de regio Azië-Stille Oceaan naar de Indische Stille Oceaan. Als we naar de Indische Oceaan kijken, wordt het omringd door Islamitische landen en natuurlijk heeft Turkije een zeer belangrijke plaats in de Islamitische gemeenschap en landen”, zei Hosoya.

“Dus dat betekent dat Japan zonder samenwerking met Turkije de Islamitische wereld rond de Indische Oceaan niet volledig kan begrijpen”, aldus Hosoya.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – ANKARA | Gepubliceerd: 14-11-2018

Nov 14, 2018
Loading posts...