<< Terug naar home | Highlights

Posted by Turkse Media
Aug 03, 2022

Turkije spreekt China in Cambodja over situatie Oeigoeren

Turkije heeft China woensdag gesproken over regionale en mondiale ontwikkelingen. Ook kwam de situatie van de Oeigoeren, de Turkse moslimminderheid in Xinjiang die wordt onderdrukt door de Chinezen, aan bod.

“We hebben onze gevoeligheden met betrekking tot de Oeigoerse Turken overgebracht”, verklaarde de Turkse buitenlandminister Mevlüt Çavuşoğlu na de meeting in Punom Pen, de hoofdstad van Cambodja. Hij bezoekt dat land voor de vierde tripartiete bijeenkomst van de Associatie van de Turkije-Zuidoost-Aziatische Naties (ASEAN).

Çavuşoğlu had ook afzonderlijk een gesprek met de Qatarese minister van Buitenlandse Zaken Mohammed Bin Abdurrahman Al Sani, de Nieuw-Zeelandse minister van Buitenlandse Zaken Nanaia Mahuta, de minister voor Moslims van Cambodja, Othsman Hassan, de minister van Buitenlandse Zaken van Brunei Darussalam, Erywan Yusof en de Sri Lankaanse minister van Buitenlandse Zaken Ali Sabry. De Turkse minister sprak ook zijn Russische collega Sergej Lavrov en dat ging voornamelijk over het eerste graanschip uit Oekraïne dat woensdag Turkije bereikte en doorvaart naar Libanon.

Oeigoeren

De afgelopen jaren is er internationaal kritiek geuit op schendingen van de identiteit en cultuur van Oeigoerse Turken in China.

Een rapport van Human Rights Watch uit 2018 beschrijft de daden van de Chinese regering als “massale willekeurige detentie, marteling, gedwongen politieke indoctrinatie en massaal toezicht op de moslims van Xinjiang”.

China heeft echter herhaaldelijk beschuldigingen ontkend dat het detentiekampen heeft en beheerd in zijn noordwestelijke autonome regio en beweert in plaats daarvan dat ze Oeigoeren “heropvoeden”.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA | Gepubliceerd: 03-08-2022

Aug 03, 2022
Loading posts...