<< Terug naar home | Vanuit Turkije

Posted by Turkse Media
Jun 08, 2019

Turkije staat ‘diefstal’ in Middellandse Zee niet toe

Turkije benadrukte vrijdag dat het vastberaden is in het beschermen van de rechten van Turks-Cyprioten in het oostelijke Middellandse Zeegebied, nadat de Grieks-Cypriotische regering verklaarde contracten te hebben gesloten met belangrijke spelers in de energiesector.

“Grieks-Cyprioten handelen in strijd met de rechten van Turks-Cyprioten, die gelijke zeggenschap hebben over de natuurlijke hulpbronnen van het eiland”, verklaarde Turkije-woordvoerder Hami Aksoy van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Aksoy merkte op dat “de zogenaamde contracten tussen het Grieks-Cypriotische bestuur en wereldwijde energiebedrijven onaanvaardbaar zijn omdat ze het rechtmatige deel van offshore-hulpbronnen van de Turkse Republiek Noord-Cyprus hebben genegeerd”.

Turkije staat diefstal niet toe

De Turkse buitenlandwoordvoerder zei dat de energiebedrijven hun ogen niet kunnen sluiten voor de rechten en eisen van Turken die het eiland delen met de Grieken.

“Daarom zal Turkije, tenzij de Griekse partij afziet van zijn eenzijdig beleid, zijn rechten en de rechten van Turks-Cyprioten in het oostelijke Middellandse Zeegebied blijven beschermen en niet aarzelen de nodige stappen te nemen in overeenstemming met zijn principiële opstelling”, verklaarde Aksoy .

Aksoy herinnerde iedereen aan de woorden van de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan, die eerder op de dag zei dat Turkije niemand de rechten van de Turks-Cyprioten zal laten schenden.

Aksoy zei ook dat de Turkse boorschepen Yavuz en Fatih zeer binnenkort booractiviteiten in de oostelijke Middellandse Zee zullen beginnen.

Het onder de Turkse vlag varende boorschip Fatih lanceerde op 3 mei zijn offshore-booroperaties in een gebied op 75 kilometer (ongeveer 41 zeemijl) voor de westkust van het eiland. Het gebied valt volledig binnen het Turkse continentale plat dat bij de VN is geregistreerd en valt onder vergunningen die de Turkse regering in voorgaande jaren aan Turkish Petroleum heeft verleend.

Turkije ziet de energiewinning in de regio als een stimulans voor een politieke resolutie over het eiland en vrede in het Middellandse Zee in plaats van een katalysator voor verdere spanningen.

Cyprus

Ankara was in 1974 genoodzaakt in te grijpen in Cyprus nadat een Grieks-Cypriotische staatsgreep zorgde voor geweld tegen de Turkse bewoners van het eiland. In 1983 werd de Turkse Republiek Noord-Cyprus (TRNC) opgericht.

In decennia erna zijn verschillende pogingen gedaan om het geschil op te lossen, allen eindigend in een mislukking. De laatste poging – gehouden met de medewerking van de garantielanden Turkije, Griekenland en het Verenigd Koninkrijk – liep in 2017 in Zwitserland uit op niets.

Booractiviteiten

Het eerste seismische schip van Turkije, de Barbaros Hayrettin Paia, voert sinds april 2017 onderzoek in de Middellandse Zee.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – ANKARA | Gepubliceerd: 08-06-2019

Jun 08, 2019
Loading posts...