<< Terug naar home | Highlights

Posted by Turkse Media
Feb 25, 2019

Turkije staat stil bij bloedbad gepleegd door Armenen: Khojaly (1992)

Een Turkse parlementaire commissie riep maandag internationale organisaties op om het bloedbad van Khojaly, dat in 1992 plaatsvond in het door Azerbeidzjan gecontroleerde deel van Karabach tijdens de oorlog met Armenië, met de nodige aandacht aan te pakken.

“We herhalen nogmaals dat de internationale gemeenschap het gerechtvaardigde belang voor dit bloedbad moet toekennen en een gerechtvaardigd antwoord moet geven in overeenstemming met de relevante resoluties van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties, de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa en de Organisatie van Islamitische samenwerking”, verklaarde de Commissie Buitenlandse Zaken van het Turkse parlement.

De commissie, die het bloedbad heftig veroordeelde, zei dat Turkije diep medeleven heeft met zijn “Azerbeidzjaanse broeders en zusters over deze gewelddadige aanval”.

“Wij staan ​​in solidariteit met onze Azerbeidzjaanse broeders en zusters in hun rechtmatige zaak en herhalen hierbij onze oproep dat de daders van deze daad volgens de internationale wetgeving voor het gerecht gebracht worden en dat Armenië zich zo snel mogelijk terugtrekt uit de Azerbeidzjaanse gebieden die het heeft bezet”, luidde de verklaring.

Het bloedbad uit 25 en 26 februari 1992 wordt beschouwd als een van de bloedigste en meest controversiële incidenten van de oorlog tussen Armenië en Azerbeidzjan voor de controle over de nu bezette Boven-Karabach regio.

Na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie bezetten de Armeense strijdkrachten op 26 februari 1992 de stad Khojaly in Karabach met zware artillerie en tanks. Ze werden bijgestaan ​​door een infanterieregiment.

Het twee uur durende offensief doodde 613 Azerbeidzjaanse burgers, waaronder 116 vrouwen en 63 kinderen, en verwondde ook 487 anderen ernstig. Ongeveer 150 van de 1.275 Azerbeidzjanen die de Armeniërs tijdens het bloedbad hebben gevangen, worden op de dag van vandaag nog steeds vermist.

Karabach – een betwist gebied tussen Azerbeidzjan en Armenië – brak in 1991 weg uit Azerbeidzjan met militaire steun van buurland Armenië. Er moet nog steeds een vredesproces worden uitgevoerd.

Drie resoluties van de VN-Veiligheidsraad en twee resoluties van de Algemene Vergadering van de VN verwijzen naar Karabach als onderdeel van Azerbeidzjan. De Parlementaire Assemblee van de Raad van Europa verwijst naar de regio als bezet door Armeense troepen.

De Armeense bezetting van Karabach leidde tot het sluiten van de grens met Turkije, dat in het geschil aan kant van Baku staat.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – ANKARA | Gepubliceerd: 25-02-2019

Feb 25, 2019
Loading posts...