<< Terug naar home | Economie

Posted by Turkse Media
May 21, 2023

Turkije stampt razendsnel nieuw groot ziekenhuis uit de grond in rampgebied Hatay

De Turkse overheid heeft binnen twee maanden een nieuw ziekenhuis laten bouwen in Hatay, een van de provincies die door hevige aardbevingen het zwaarst is getroffen begin februari.

Het Defne Staatsziekenhuis heeft een beddencapaciteit van driehonderd, waarvan tachtig IC-bedden, en twaalf operatiekamers. De opening staat gepland op zondag, in aanwezigheid van de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan.

De Turkse gezondheidsminister Fahrettin Koca nam zondag een kijkje in het ziekenhuis. Daarbij sneerde hij naar de oppositiepartij CHP en diens Istanbulse burgemeester Ekrem Imamoğlu, die de spot dreef met de realisatie van het ziekenhuis. “Even tussen ons, hij staat er al en gaat open”, twitterde Koca.

CHP

Hatay heeft, nipt, op de oppositie gestemd. In Defne kreeg de oppositiekandidaat Kiliçdaroğlu 90,5 procent van de stemmen, president Erdoğan slechts 8,5 procent.

In heel het land is na de eerste stemronde veel commotie ontstaan nadat oppositiestemmers, inclusief bekende gezichten en artiesten, alle aardbevingsslachtoffers tot op de bot hebben uitgescholden omdat ze op Erdoğan hebben gestemd. Daarop stuurden aardbevingsslachtoffers de naar hun toegezonden, zowel in aantal als in omvang niet al te veel noemenswaardige hulp, terug en maakten kleine bedragen over naar de rekening van oppositieleider Kılıçdaroğlu.

Op veelbekeken Turkse nieuws- en praatprogramma’s is dagenlang gepraat over “de ware aard” en “de breedschalige leugenpolitiek van de CHP”. CHP-burgemeester van Tekirdağ deed er een schepje bovenop en stuurde slachtoffers weg uit een opvangcentrum in die stad, waarna de Turkse regering ingreep. Hij ontkende dat op televisie, maar zowel officiële documenten als beelden bewezen het tegendeel en de journalisten geloofden zijn verdediging niet. De gouverneur van Tekidağ bevestigde het voorval.

Ook zijn elders waterleidingen van tentenkampen afgesloten. “Dit waren toch democraten die voor een nieuwe lente zouden zorgen? Ze zouden toch gratis huizen uitdelen? Ze zouden toch iedereen omarmen? Hoe zijn ze nou een dag later in fascisten veranderd? Omdat hun leven een groot leugen is”, reageerde de Turkse president zondag tijdens de opening van het ziekenhuis.

De CHP verloor afgelopen week aan meer gezichtsverlies nadat urenlang aan eigen publiek is benadrukt dat zij de verkiezingen “op basis van eigen cijfers” hadden gewonnen. Hiervoor is later geen excuses aangeboden. Dat zorgde zelfs bij de eigen aanhang tot veel woede. President Erdoğan reageerde ook daarop en zei dat Kılıçdaroğlu en zijn partij gedoemd zijn te verliezen vanwege hun jarenlange leugenpolitiek. Ze blijven schaamteloos liegen over alles, aldus de Turkse president.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA | Gepubliceerd: 21-05-2023

May 21, 2023
Loading posts...