<< Terug naar home | Highlights

Posted by Turkse Media
Feb 17, 2017

Turkije start bouw langverwachte moskee op Taksimplein

Het wereldberoemde Taksimplein in Istanbul krijgt na vijftig jaar zijn langverwachte moskee. Het Islamitische gebedshuis komt naast de Santa Maria kerk.

“Wij misten altijd al een moskee hier in Taksim”, sprak de burgemeester van Istanbul Kadir Topbaş vrijdag tijdens de start van de bouw. “Het komt naast een kerk. Beide gebedshuizen kijken naar het Taksimplein. Dit laat zien hoe verdraagzaam Istanbul is. Iedereen ziet hoe vredig men hier met elkaar kan leven.”

Turkije start bouw langverwachte moskee op Taksimplein4

Topbaş gaf aan dat moslims [tijdens het vrijdaggebed] niet meer op straten hoeven te bidden. “Dat maakt ons erg blij.”

Turkije start bouw langverwachte moskee op Taksimplein2

De burgemeester van Beyoğlu, het district waar het Taksimplein ligt, vindt het schaamteloos dat men jarenlang in een zeer krappe ruimte voor 20-30 personen heeft moeten bidden. “Vijftig jaar lang hebben we hier een moskee gemist. Dit paste niet bij Turkije. We bleven dankbaar, maar schaamden ons ervoor dat we geen ruimte konden bieden aan moslims die willen bidden. De gebeden in die kleine ruimte zijn verhoord en geaccepteerd”, aldus districtsburgemeester Ahmet Misbah Demircan.

Turkije start bouw langverwachte moskee op Taksimplein3

De bouw van de moskee, die Ottomaanse elementen zal bevatten, heeft destijds veel tegenwerking ontvangen van diverse groeperingen. “Met name enkele omstreden eenheden van architecten en ingenieurs, meer bekend om hun politieke uitingen en tegenwerking van alle grote projecten waaronder alle bruggen, waren tegen de moskee wegens seculiere waarden van het Taksimplein”, schreven Turkse columnisten en journalisten eerder over waarom de moskee op het meest belangrijkste plein van Turkije zoveel vertraging heeft opgelopen.

Turkije start bouw langverwachte moskee op Taksimplein5

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – ISTANBUL | Gepubliceerd: 17-02-2017

Feb 17, 2017
blog comments powered by Disqus
Loading posts...