<< Terug naar home | Economie

Posted by Turkse Media
Oct 30, 2018

Turkije start met boren naar olie

Het eerste boorschip van Turkije, Fatih, is dinsdag begonnen met het uitvoeren van zijn eerste diepe boring in het kustgebied van Antalya aan de zuidkust van de regio.

Tijdens de lanceringsceremonie zei de Turkse minister van Energie en Natuurlijke Hulpbronnen, Fatih Dönmez, dat Turkije diepe boorwerkzaamheden met een eigen vaartuig voor de eerste put genaamd Alanya-1 zal uitvoeren als onderdeel van inspanningen om zijn eigen hulpbronnen te gebruiken.

“Ons doel is om gemiddeld twee keer per jaar twee boorputten te openen met het Fatih-schip”, zei Dönmez, eraan toevoegend dat de eerste boring in Alanya-1 gepland is voor een periode van bijna 150 dagen.

Turkije is al bezig met olie- en gasexploratie met behulp van twee seismische schepen.

Het eerste seismische schip van Turkije, Barbaros Hayrettin Paşa, dat in 2013 werd gekocht van Noorwegen, voert sinds april 2017 exploratieactiviteiten in de Middellandse Zee. Daarnaast is het tweede schip van Turkije, de MTA Oruç Reis, dat Turkse ingenieurs op een lokale scheepswerf in Istanbul in juni bouwden, werkzaam in de Zwarte Zee.

Ondertussen arriveerde het Fatih-schip, voorheen de Deepsea Metro II, in juni in de stad Antalya als voorbereiding op de start van het eerste diepe boorproject van Turkije in de regio.

Dönmez merkte op dat er volgende maand nog andere ondiepe boorwerkzaamheden met het Fatih-schip gepland zijn in het gebied bij Mersin in het zuiden van Turkije. “Turkije staat op het punt een tweede boorschip te kopen om de exploratie op te voeren.”

Geen actuele risico’s

Op 18 oktober blokkeerde de Turkse marine een Grieks fregat dat probeerde zich te bemoeien met het Barbaros Hayreddin Paşa-onderzoeksschip.

Het incident leidde tot een onmiddellijk antwoord van Turkse functionarissen die Griekenland hadden gewaarschuwd voor actie in de Middellandse Zee. Dat kon tot flinke spanningen leiden in de regio.

“Er zijn echter geen veiligheidsrisico’s [tegenover het schip], echter als intimidatie plaatsvindt, zullen onze zeemachten doen wat nodig is”, benadrukte Dönmez. “Het enige doel is om onder Turkse soevereiniteit middelen ter beschikking te stellen voor het eiland Cyprus aan zijn Turks- en Turks-Cypriotische burgers.”

Turkije heeft de eenzijdige booractiviteit van de Grieks-Cypriotische overheid in het oostelijke Middellandse Zeegebied consequent aangevochten. Turkije beweert dat de Turks-Cyprioten ook recht hebben op de hulpbronnen in het gebied.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – ANTALYA | Gepubliceerd: 30-10-2018

Oct 30, 2018
Loading posts...