<< Terug naar home | Vanuit Turkije

Posted by Turkse Media
Oct 13, 2016

‘Turkije sterkste land in de regio; wij kunnen niet blijven toekijken’

Turkije kan niet blijven toekijken dat zijn broeders in de regio Noord-Irak en Noord-Syrië worden uitgemoord. Turkije is het sterkste land in de regio. Alles wat daar gebeurt, heeft vroeg of laat effect op Turkije.

Dat zei de Turkse minister van Defensie Fikri Işık in Niğde tijdens de opening van een herdenkingspark voor de Turkse militair Ömer Halisdemir, een van de helden die de coup heeft laten mislukken ten koste van eigen leven.

Işık zei dat naar aanleiding van een offensief waarbij Turkije troepen gaat inzetten om de Iraakse stad Mosul en de Syrische Raqqa, allebei dichtbij Turkse grenzen, te heroveren op Daesh-terroristen (IS). Bagdad is daar flink op tegen en maakt bezwaren.

“Turkije is het sterkste land in de regio. Alles wat daar gebeurt, heeft een op de andere manier invloed op Turkije. Terreurgroepen zijn ongestoord bezig in die regio. Turkije ontvangt hierdoor de meeste dreigingen. We hebben behoefte aan vrede en stabiliteit in de regio”, vertelde Işık. “Daarom kunnen we niet zomaar blijven toekijken op de regionale ontwikkelingen.”

De Turkse minister van Defensie laat weten dat Turkije geen oogje heeft op het grondbied van Irak en Syrië. “Momenteel maakt Bagdad een zeer grote fout. Turkije heeft het recht om alle terreurdreigingen, die uit die kant komen, te elimineren. Niemand moet van Turkije verwachten dat we stil blijven zitten nu men de demografie van Mosul wil veranderen. We hebben historische banden met deze stad”, reageerde Işık.

Het fundamentele beleid van Turkije is om de territoriale integriteit van Irak en Syrië te behouden, zei Işık. “Maar daar moet Bagdad en Damascus ook aan denken. Turkije zal nooit toestaan dat zijn landgenoten en onze broeders in die regio worden afgeslacht”, aldus de Turkse minister van Defensie.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – NİĞDE | Gepubliceerd: 13-10-2016

Oct 13, 2016
blog comments powered by Disqus
Loading posts...