<< Terug naar home | Lifestyle

Posted by Turkse Media
Jan 27, 2019

Turkije steunt Kroatië met 44 hulpprojecten

De Turkse staatsorganisatie voor ontwikkelingshulp (TIKA) heeft 44 steunprojecten voltooid in Kroatië.

Dat verklaarde Hasim Koç, TIKA-coördinator in de hoofdstad Zagreb. “De hulpprojecten, meeste op het gebied van onderwijs, zijn in de afgelopen drie jaar uitgevoerd.”

TIKA lanceerde zijn eerste hulpactiviteiten in de westelijke Balkan in 2014 nadat de regio zwaar te lijden als gevolg van overstromingen, vertelde Koç in een interview. De staatshulporganisatie opende in 2016 echter formeel een kantoor in Zagreb.

TIKA lanceerde een programma voor de ontwikkeling van de landbouw voor gezinnen die getroffen waren door de overstromingen in de oostelijke stad Gunja. Onder het programma zijn 50 gezinnen voorzien van kassen, terwijl 50 anderen koeien kregen.

De TIKA-coördinator zei ook dat de gedeeltelijke renovaties van een moskee en een Islamitisch cultureel centrum, die door de ramp zijn beschadigd, door TIKA zijn gedaan.

TIKA heeft tot doel de banden tussen Turkije en Kroatië aan te halen, omdat het de historische en culturele erfenis in het land beschermt. TIKA voltooide ook verschillende projecten op het gebied van onderwijs, landbouw, veeteelt, gezondheid en wetenschap.

Andere projecten zijn onder meer apparatuurondersteuning, thuiszorg, onderzoek naar historisch erfgoed, symposium- en cultuurfestivals, en ook projecten om de bilaterale relaties levend te houden.

Koç zei ook dat TIKA een kinderfeest zal organiseren voor 1.200 kinderen om de 23e nationale Soevereiniteit en Kinderdag van Turkije te markeren. Hij voegde er ook aan toe dat het bureau van plan is om een ​​kinderpark te bouwen in de noordwestelijke stad Karlovac.

“Het onderhoud en de uitrusting van een openbaar onderwijscentrum in de stad Slunj is voltooid en wordt binnenkort opgeleverd”, merkte Koç op, eraan toevoegend dat TIKA een project uitvoert in de minst ontwikkelde gebieden in het land, evenals in de grote steden.

Banen voor invaliden

TIKA heeft dit jaar ook een project voor gehandicapten lopen. “We willen de deelname van mensen met een handicap aan het sociale leven vergemakkelijken door projecten die we voor hun ontwikkelen.”

In 2018 werkte TIKA aan een project bij Dotted Soaps Workshop samen met de Zagreb Association of the Blind, informeerde hij. Het project omvatte de productie van vloeibare zeep toe, evenals handgemaakte zeep.

“Voorafgaand aan onze bijdrage werkte er maar één persoon in de werkplaats. Aan het einde van het project werden er werkgelegenheidskansen geboden aan 12 personen met een visuele handicap.”

Islamitisch centrum in Sisak

Tijdens het bezoek van de Kroatische president Kolinda Grabar-Kitarovic aan Ankara op 16 januari tekende TIKA samen met de Kroatische Islamitische Unie een protocol om het Islamitisch Cultureel Centrum te bouwen in Sisak, 57 kilometer ten zuiden van de Kroatische hoofdstad.

“Sisak is een stad die veel arbeiders en migranten heeft ontvangen vanwege het feit dat het een van de belangrijke industriesteden van het voormalige Joegoslavië is”, liet de TIKA-coördinator weten. “Sommige van de migranten zijn moslims. Om deze reden is de moslimbevolking in Sisak hoger dan de rest van Kroatië.”

De Islamitische Unie lanceerde de bouw van het cultureel centrum in 2017 en droeg tot het project bij tot een bepaald niveau, volgens Koç, die vervolgens aangaf dat de resterende werken van het project met een bijdrage van Turkije onder toezicht van TIKA zullen worden voltooid.

TIKA

De Turkse staatsorganisatie heeft binnen vijftien jaar ruim 20.000 steunprojecten gerealiseerd over de hele wereld. Daarmee worden ook hele landen opgebouwd, zoals Somalië en Palestina. (LEES meer)

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – ZAGREB | Gepubliceerd: 27-01-2019

Jan 27, 2019
Loading posts...