<< Terug naar home | Highlights

Posted by Turkse Media
Dec 19, 2019

Turkije streeft naar onafhankelijkheid van alle moslims: ‘Lot ligt niet langer in handen van VN’

Het lot van alle moslims ter wereld, in totaal 1,7 miljard, is niet langer in handen van de vijf permanente leden van de VN-Veiligheidsraad.

Zo sprak de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan donderdag tijdens een moslimtop in Kuala Lumpur.

“De wereld is groter dan vijf”, herhaalde Erdoğan in de Maleisische hoofdstad, verwijzend naar de vijf permanente leden van de VN-Veiligheidsraad, wiens vetorecht catastrofaal blijkt voor kleinere landen.

De Turkse president gebruikt vaker die slogan om de permanente raadsleden te bekritiseren: China, Frankrijk, Rusland, het Verenigd Koninkrijk en de VS.

“Het is cruciaal om platforms die Islamitische landen samenbrengen, zoals de Organisatie voor Islamitische Samenwerking (OIS), te hervormen om de doeltreffendheid ervan te vergroten. Helaas verspillen wij [moslimlanden] onze energie aan interne geschillen in een tijd waarin kunstmatige intelligentie, kwantumcomputers en robottechnologieën worden besproken”, zei Erdoğan.

“Ik weet dat niemand van ons, als leiders die de verantwoordelijkheid dragen van honderden miljoenen moslims, tevreden is met dit beeld.” Erdoğan onderstreepte het belang dat moslims concentreren op mogelijke oplossingen in plaats van constant te blijven stilstaan ​​bij problemen.

“We moeten ons richten op projecten die ons potentieel stimuleren en elkaars tekortkomingen opheffen”, adviseerde hij.

Bij de openingsceremonie hielden de Qatarese Emir Tamim bin Hamad Al Thani, de Iraanse president Hassan Rouhani en de gastheer, de Maleisische premier Mahathir Mohamad, ook toespraken. Honderden regeringsfunctionarissen, zakenmensen, vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties en deskundigen uit verschillende sectoren in de moslimwereld namen ook deel aan de top.

“Turkije zal niet zwichten”

De Turkse president benadrukte dat Turkije niet zal zwichten voor interne en externe druk om het land op de knieën te krijgen, onder meer door een poging tot staatsgreep, economische terreur en laster.

“Terwijl ze proberen Turkije stil te krijgen, blijven we aandacht vestigen op Palestina, Gaza, de Rohingya, Libië, Somalië en Syrië.”

Verwijzend naar de strijd van Turkije tegen de terreurgroepen YPG/PKK en Daesh (IS), zei Erdoğan: “Ondanks de [westerse] inspanningen om [YPG-]terrorisme te legaliseren, vechten we zonder uitzondering tegen alle terreurorganisaties.”

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – KUALA LUMPUR | Gepubliceerd: 19-12-2019

Dec 19, 2019
Loading posts...