<< Terug naar home | Highlights

Posted by Turkse Media
Mar 23, 2019

Turkije stuurt snel noodhulp naar door cycloon getroffen Mozambique

De Turkse Rode Halve Maan (Kizilay) heeft 15 ton noodhulp gestuurd naar Mozambique, een Oost-Afrikaans land dat hard is getroffen door een cycloon.

De verzending van voedsel en schoonmaakmaterialen, samen met items van andere hulporganisaties, zijn per containers op een schip naar Beira gestuurd, het gebied dat het zwaarst door cycloon Idai is getroffen.

“We zijn van plan om 15 ton humanitaire hulp, voedsel en schoonmaakbenodigdheden ter plaatse te brengen”, verklaarde Kizilay-functionaris Recep Bora Atlihan in de hoofdstad Maputo. “We proberen zo snel mogelijk een helpende hand te reiken van ons land naar mensen in nood. We hopen daarin succesvol te zijn.”

Het Turkse bureau voor Samenwerking en Coördinatie (TIKA) stuurde ook persoonlijke zorg- en voedselpakketten naar Beira om 600 gezinnen gedurende 10 dagen te helpen. “TIKA werkt eraan om de mensen te helpen. De verdeling van de voedselpakketten wordt door het TIKA-team georganiseerd.”

De Turkse staatsautoriteit voor Rampen en Noodsituaties (AFAD) zond zaterdag ook een vliegtuig vol hulpgoederen naar Mozambique. De zending bevat tenten, zoek- en reddingsgereedschappen, laarzen en pakketten voor persoonlijke verzorging, aldus vicevoorzitter van AFAD Hamza Taşdelen.

Het vliegtuig verliet zaterdagochtend de Turkse hoofdstad met ook aan boord 51 leden van een opsporings- en reddingsteam.

Orkaan Idai trok vijf dagen geleden Zuidelijk Afrika in en trof Mozambique. Volgens de VN gaat het om een grootschalige humanitaire noodsituatie.

De VN verklaarde vrijdag dat er na de cycloon minstens 242 mensen zijn omgekomen en dat veel gebieden onder water blijven. Maar president Filipe Nyusi van Mozambique zei dat hij gelooft dat het dodental minstens 1.000 zou kunnen zijn.

Veel gebieden in Mozambique blijven zonder elektriciteit en bijna alle netwerken zijn zwaar beschadigd.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – MAPUTO | Gepubliceerd: 23-03-2019

Mar 23, 2019
Loading posts...