<< Terug naar home | Vanuit Turkije

Posted by Turkse Media
May 13, 2022

Turkije tegen NAVO-lidmaatschap Finland en Zweden

Turkije is niet positief over de NAVO-plannen van Finland en Zweden.

Dat liet de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan vrijdag na het vrijdaggebed in Istanbul weten.

De twee Scandinavische landen hebben een slechte imago omdat zij vele terroristische organisaties herbergen, benadrukte de Turkse leider. “Helaas dienen deze landen als gastland van terreurgroepen. De PKK [/YPG] en DHKPC bevinden zich in Zweden en zitten zelfs in hun parlementen.”

De vorige Turkse regeringen hebben een grote fout gemaakt door in 1980 in te stemmen dat Griekenland kon terugkeren in de NAVO. “Zoals iedereen wel weet, keerden zij zich hierdoor [met de steun van NAVO] tegen Turkije.”

Als Turkije, een zwaargeicht in de alliantie, zich definitief negatief uitspreekt, kunnen Finland en Zweden niet toetreden tot de NAVO. De toetreding van een nieuw land moet door alle leden goedgekeurd worden. Turkije bezit het tweede grootste leger binnen de NAVO.

Zweden

In juli 2020 reageerde Turkije woedend op een videovergadering tussen de Zweedse minister van Buitenlandse Zaken en leden van de terroristische groepering YPG, de Syrische tak van de PKK.

Het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken verklaarde dat het incident “ernstige vraagtekens oproept over de Zweedse aanpak van terrorismebestrijding en prioriteiten.”

 

Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA | Gepubliceerd: 13-05-2022

May 13, 2022
Loading posts...