<< Terug naar home | Highlights

Posted by Turkse Media
Sep 03, 2019

Turkije tegen ‘speciale status’ bij EU

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken bekritiseerde maandag de verklaringen van de Sloveense president Borut Pahor die Turkije een “speciale status” aanbood in plaats van een volledig EU-lidmaatschap.

Minister Mevlüt Çavuşoğlu, die maandag op het veertiende Bled Strategisch Forum in Slovenië sprak, zei dat Pahor tot vorig jaar “krachtig” voorstander was van het EU-lidmaatschap van Turkije.

“Ik weet niet wat hem van mening heeft veranderd. Waarschijnlijk [Franse president Emmanuel] Macron en enkele anderen. Maar er zou een principe van continuïteit van de staat en ook van de EU moeten zijn”, zei Çavuşoğlu.

De Turkse minister zei dat Turkije klaar is om een ​​nieuw hoofdstuk te openen in onderhandelingen met de EU, als de kwestie verband houdt met normen en verplichtingen. “Als Turkije niet aan EU-verplichtingen voldoet, kan Turkije geen lid zijn. Maar als Turkije wel voldoet aan verplichtingen van EU-hoofdstukken, moeten we onze onderhandelingen voortzetten.”

Pahor zei dat hij een “speciale status” voor Turkije en Oekraïne zou voorstellen, en een volledig EU-lidmaatschap voor de landen van de Westelijke Balkan.

Turkije vroeg in 1987 lidmaatschap aan bij de Europese Economische Gemeenschap (voorloper van de EU). Het land kwam in 1997 in aanmerking voor het EU-lidmaatschap en de toetredingsbesprekingen begonnen in 2004.

De onderhandelingen liepen echter vast in 2007 vanwege bezwaren van de Grieks-Cypriotische regering inzake Cyprus en tegenwerking van Duitsland en Frankrijk.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – ANKARA | Gepubliceerd: 03-09-2019

 

Sep 03, 2019
Loading posts...