<< Terug naar home | Vanuit Turkije

Posted by Turkse Media
Jun 13, 2019

Turkije tikt Frankrijk op de vingers

Turkije keurt de nauwe samenwerking van Frankrijk met de Syrische tak van terreurgroep PKK, de YPG, niet goed, maakte de Turkse minister van Buitenlandse Zaken aan zijn Franse collega donderdag in Ankara duidelijk.

Die opmerking kwam tijdens een gezamenlijke persconferentie met de Franse buitenlandminister Jean-Yves Le Drian.

De Turkse minister onderstreepte dat de opvattingen van Turkije en Frankrijk over Syrië volledig overlappen, met uitzondering van de samenwerking van Frankrijk met terreurgroep YPG.

Çavuşoğlu zei ook dat Turkije tevreden is met de maatregelen die Frankrijk heeft genomen om de bezittingen van sommige leden en aanhangers van de terroristische PKK-groep die in Frankrijk zijn gearresteerd, te bevriezen.

Samenwerking in Syrië

De Turkse minister zei dat Turkije samenwerkt met Frankrijk over alle kwesties in verband met het politieke proces in Syrië, de agressie van het regime en de territoriale integriteit van het land.

Als reactie op een aanval op een observatiepunt van het Turkse leger in Idlib, eerder op donderdag waarbij drie soldaten lichtgewond raakten, benadrukte Çavuşoğlu: “Dit is een opzettelijke daad van agressie. Het is niet mogelijk om te zeggen dat er op dit moment een volledig staakt-het-vuren is in Idlib.”

Le Drian benadrukte op zijn beurt dat ook Frankrijk met Turkije een gemeenschappelijke visie deelt over Syrië. Hij steunt de Turkse inspanningen voor een wapenstilstand in Idlib. “Onze prioriteit is het herstellen van vrede en rust in Idlib om een ​​nieuwe humanitaire en veiligheidscrisis te voorkomen”, aldus Le Drian.

Hoewel Turkije en Rusland zijn overeengekomen om een halt toe te roepen aan agressie tussen groeperingen en de daaruit voortvloeiende geweldsdaden in Idlib, blijft het Syrische regime consequent het staakt-het-vuren schenden door veelvuldig aanvallen uit te voeren binnen de zogeheten de-escalatiezone.

Cyprus

Le Drian verwierp ook de berichten in de Griekse media dat Frankrijk permanent aanwezig zal zijn op Zuid-Cyprus. “We voorzien zeker geen Franse inzet op Cyprus. De Griekse pers vergist zich”, zei de Franse minister.

Grieks-Cypriotische media berichtten vorige maand dat de minister van Defensie van dat deel van het eiland en zijn Franse collega een intentieverklaring hebben ondertekend. Daarmee zou het Franse leger en marine een legerbasis in Zuid-Cyprus voor lange tijd mogen gebruiken.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – ANKARA | Gepubliceerd: 13-06-2019

Jun 13, 2019
Loading posts...