<< Terug naar home | Economie

Posted by Turkse Media
Apr 09, 2019

Turkije trekt 11 miljard dollar uit voor strijd tegen energieverspilling

Turkije is van plan om in de komende vijf jaar ongeveer 11 miljard dollar te investeren in energie-efficiëntie, de primaire energieverbruik met 14 procent te verlagen en de CO2-uitstoot met 66 miljoen ton te verminderen.

Dat zei de Turkse viceminister van Energie en Natuurlijke Hulpbronnen Alparslan Bayraktar dinsdag.

Tijdens de vijfde dialoog over energietransitie in Berlijn liet Bayraktar weten dat de Turkse energietransitie twee perioden kent, waarvan de eerste 17 jaar geleden begon.

“Hoofdzakelijk was het een markttransitie en wat we deden was het geïntegreerde overheidsmodel verticaal veranderen in een concurrerend marktmodel.” De Turkse viceminister vertelde ook dat Turkije alle marktactiviteiten heeft ontbonden, relevante staatsondernemingen heeft geprivatiseerd en de subsidiabiliteitsdrempel heeft verlaagd .

“In principe hebben we alle benodigde instrumenten toegepast voor marktliberalisatie,” vervolgde hij.

Aan het einde van de eerste overgangsperiode was Turkije in staat om alle relevante markthervormingen met succes uit te voeren. In die periode trok de Turkse energiemarkt 60 miljard dollar aan investeringen aan.

“Onze geïnstalleerde capaciteit voor wind- en zonne-energie steeg in totaal van 0 procent naar 15,2 procent. Het marktaandeel van onafhankelijke energieproducenten steeg van 25 procent naar 80 procent. En tenslotte, op 1 april 2018 om 11.00 uur tot 14.00 uur, kwam 63 procent van de elektriciteitsvoorziening uit alleen duurzame bronnen in Turkije.”

Vertrouwen in Turkije

Bayraktar zei dat zowel binnenlandse als buitenlandse investeerders, evenals financiële instellingen, geloven in de Turkse energiemarkt, markthervormingen ondersteunen en in het algemeen vertrouwen hebben in de Turkse economie.

Hij benadrukte dat politieke wil en inzet, evenals langetermijnvisie op het energiebeleid essentieel zijn voor een succesvolle energietransitie.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – BERLIJN | Gepubliceerd: 09-04-2019

Apr 09, 2019
Loading posts...