<< Terug naar home | Highlights

Posted by Turkse Media
May 30, 2018

‘Turkije uitdagen betekent spelen met vuur: consequenties JSF-boycot (F-35) voor wereld’

Het Westen kan beter stoppen met het uitdagen van Turkije, voordat de Turken kiezen voor het Russische-Chinese blok. En dat heeft grote consequenties voor westerse landen.

Dat zegt hoogleraar Mesut Hakkı Caşın (Internationale Betrekkingen) van de Istinye Universiteit in Istanbul.

“Het spelen met Turkije is als spelen met vuur. Als Turkije uit het JSF-programma wordt gezet, zal het afstand nemen van het Westen en kiezen voor het blok Rusland-China”, stelt de Turkse professor.

Daar blijft het niet bij: “Daarmee is Turkije genoodzaakt uit de NAVO te stappen en de Amerikaanse militairen in Incirlik (Adana) weg te sturen uit Turkije. Dat wil zeggen dat de spanningen in Syrië, Irak en de oostelijke Middellandse Zee toenemen. En dat vormt een grote bedreiging voor de veiligheid van Israël.”

Joodse lobby

Achter de beoogde Amerikaanse JSF-boycot tegen Turkije zit de Israël-lobby, bevestigt Caşın.

“Israël heeft daarmee drie doelen: Israël wil de enige JSF-gebruiker zijn in het Midden-Oosten. Ten tweede beschuldigen ze ons ervan dat we de kritische technologie zullen delen met derde landen. Tot slot willen ze onze militaire capaciteiten verzwakken: met de F-35 heeft de Turkse luchtmacht meer luchtsuperioriteit.”

En daar gebruikt Israël zijn lobby in de Verenigde Staten voor. “Maar de inspanningen van Israël zijn onrechtmatig en kent geen plek in de wetten. Israël is ook geen NAVO-land. Het gaat om een handelsovereenkomst tussen de VS en Turkije. Turkije maakt bovendien deel uit van het JSF-programma, levert technologie en cruciale onderdelen. Bovendien produceert Turkije de SOM-raketten en is het onderhoudscentrum van de JSF’s”, laat de Turkse hoogleraar weten.

De Israël-lobby heeft wel aandelen in Lockheed Martin, de bouwer van de JSF. “Ze hebben de Griekse lobby aan hun kant. Daarmee kunnen ze de druk in het Amerikaanse congres ophogen. Maar Turkije kan dit overwinnen. Niettemin zal het laatste woord door de Amerikaanse politieke en militaire elite worden gezegd”, vertelt Caşın.

VS

De VS doelt ook op drie zaken, zegt Caşın. “De Amerikaanse regering wil op hun beurt dat Turkije niet ingrijpt tegen de autonome terreurstaat van PYD in Noord-Syrië, het Russische S-400 luchtverdedigingssysteem niet koopt en dat de (vanwege terreurbanden) gearresteerde Amerikaanse priester Brunson wordt vrijgelaten.”

Maar Turkije in net nauw proberen te drukken zal averechts werken, benadrukt Caşın. Deze zet zal flinke gevolgen hebben voor de Amerikanen: “Als de VS de overeenkomst met Turkije eenzijdig breekt, zal het zijn juridische geloofwaardigheid verliezen en vanwege internationale handelsovereenkomsten miljarden dollars aan schadevergoeding aan Turkije moeten betalen.”

“Bovendien zal de VS aan een zeer serieus reputatie- en marktverlies lijden. Het JSF-programma zal vertragingen oplopen omdat Turkije de productie dan stopt. Het belangrijkste is dat de zuidelijke vleugel van de NAVO verzwakt en Rusland superioriteit krijgt in zeestraten, de Zwarte Zee en de Kaukasus. Dit betekent de ineenstorting van de Amerikaanse strategie gericht op Rusland en China. Rusland heeft op de Krim zijn S-400 en langeafstandsraketten geplaatst. Met hun acht militaire bases in Armenië en Syrië kunnen ze de gehele 6. vloot van Amerika in de oostelijke Middellandse Zee neerhalen.”

JSF

Turkije heeft 116 JSF’s besteld ter waarde van 25 miljard dollar. “Aan het programma is door Turkije 17,5 miljard dollar besteed. Turkije heeft de betaling van de eerste 35 JSF’s verricht.”

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – ISTANBUL | Gepubliceerd: 30-05-2018

May 30, 2018
Loading posts...