<< Terug naar home | Vanuit Turkije

Posted by Turkse Media
Mar 15, 2019

Turkije verafschuwt aanslagen op moslims Nieuw-Zeeland: Media en politici medeschuldig

Turkije heeft met afschuw gereageerd op terreuraanslagen op moslims in Nieuw-Zeeland. Daarbij zijn vrijdag zeker 49 doden en 40 gewonden gevallen. De extreem-rechtste terrorist Brenton Tarrant (28) uit Australië opende het vuur tijdens het vrijdaggebed en heeft de aanslag gefilmd en uitgezonden op sociale media. Op zijn machinegeweer zou ook een anti-Turks sentiment en een referentie naar het Ottomaans Rijk staan.

De Turkse president Recep Tayyip Erdoğan veroordeelde de racistische aanslagen met klem en wenst nabestaanden en de moslimwereld veel sterkte. “Namens mijn land betuig ik mijn medeleven aan de Islamitische wereld en de bevolking van Nieuw-Zeeland, die het doelwit zijn van deze betreurenswaardige daad: het nieuwste voorbeeld van opkomend racisme en Islamofobie”, benadrukte Erdoğan. “Moordneigingen van Islamofoben, die ook mijn land en mij persoonlijk aanvallen, verspreiden zich als kanker door het Westen.”

Tijdens een ceremonie in Istanbul zei de Turkse president dat “het duidelijk is dat de schietpartijen in Nieuw-Zeeland het resultaat zijn van een lange planning en motivatie; het kan niet worden afgedaan als impulsief gedrag”.

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken, Mevlüt Çavuşoğlu, reageerde ook vol afschuw. “Niet alleen de daders, maar ook politici en media die de reeds geëscaleerde Islamofobie en haat in het Westen aanwakkeren, zijn medeverantwoordelijk voor deze gruwelijke aanval.”

De Australische premier bevestigt dat de dader een rechts-extremist is.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – ANKARA | Gepubliceerd: 15-03-2019

Mar 15, 2019
Loading posts...