<< Terug naar home | Highlights

Posted by Turkse Media
Nov 13, 2018

Turkije verlaat Libië-conferentie na gesjoemel landen

Turkije heeft zich dinsdag teruggetrokken uit een internationale conferentie over Libië in de zuidelijke stad Palermo in Italië, verklaarde de vicepresident van het land.

Fuat Oktay zei tegen verslaggevers: “De internationale gemeenschap kon helaas vanmorgen geen consensus bereiken. Sommige [landen] hebben zich eenzijdig bemoeid met het proces door misbruik te maken van de vergadering die door Italië wordt georganiseerd.”

“Zolang sommige landen het proces blijven verlammen in de richting van haar eigen voordelen, kan er geen stabiliteit worden geboden in Libië”, voegde hij eraan toe, zonder een land te noemen.

Oktay zei dat het een zeer “misleidende” en “schendende” houding was dat er vanochtend een onofficiële vergadering tussen sommige kanten werd gehouden en dat deze kanten werden voorgesteld als de belangrijkste actoren in het Middellandse Zeegebied.

“Integendeel, we staan ​​open voor een brede dialoog met alle actoren in Libië en de regio”, voegde de vicepresident eraan toe.

Op 12 en 13 november organiseert Palermo een internationale conferentie gericht op het helpen herstellen van de vrede in Libië, bijgewoond door Libische politieke groeperingen in binnen- en buitenland.

In Libië heerst crisis sinds 2011, toen een bloedige door de NAVO gesteunde opstand leidde tot de afzetting en de dood van de langdurende president Muammar Gaddafi, die meer dan vier decennia aan de macht was.

Momenteel wedijveren twee rivaliserende machtssteden om suprematie in Libië: een internationaal erkende nationale eenheidsregering gevestigd in Tripoli en een regering gesteund door een wetgevende vergadering gevestigd in de oostelijke stad Tobruk.

Italië

De Italiaanse premier Giuseppe Conte zei dat hij betreurt dat Turkije zich van de Libische conferentie heeft teruggetrokken.

“Ik vind het jammer dat de Turkse vicepresident Fuat Oktay de conferentie heeft verlaten. Ik las zijn opmerkingen en ik zag niets negatiefs over Italië. We moeten toegeven dat er speciale gevoeligheden kunnen zijn bij dergelijke beslissingen”, vertelde Conte na het evenement aan journalisten.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – PALERMO | Gepubliceerd: 13-11-2018

Nov 13, 2018
Loading posts...