<< Terug naar home | Lifestyle

Posted by Turkse Media
Sep 17, 2019

Turkije verleent burgerschap aan 40.000 Mescheten

Turkije heeft in opdracht van president Recep Tayyip Erdoğan burgerschap verleend aan meer dan 40.000 Ahiska Turken, ook bekend als Meschetische moslims of Mescheten, meldde de voorzitter van World Union of Ahiska Turks maandag.

De Ahiska Turken zijn ongeveer 92.000 mensen die in 1944 door de Sovjetleider Joseph Stalin zijn verbannen naar Centraal-Azië.

Fuat Uçar, voorzitter van de vakbond die leden van de gemeenschap in negen landen dient, zei dat het proces ook aan de gang is voor 20.000 andere aanvragen voor Turks staatsburgerschap.

“Ook worden van broeders en zusters die naar Turkije zijn gekomen, maar nog niet het staatsburgerschap hebben aangevraagd, verwacht dat ze zich zullen aanmelden.”

In opdracht van president Erdoğan zijn onlangs cruciale stappen ondernomen ten behoeve van Ahiska Turken. De vakbond heeft kantoren in tien verschillende provincies in Turkije, aldus Uçar. “Ahiska Turken zijn sinds maart in het bezit van langdurige verblijfsvergunningen in Turkije.”

Uçar onderstreepte dat degenen met dat voordeel dezelfde rechten genieten als een Turkse burger. Hij liet ook weten dat in november een herdenkingsevenement zal worden gehouden in het presidentiële complex om het 75e jaar van de ballingschap te markeren. Het zal gezamenlijk worden georganiseerd met het Presidium voor Turken in het buitenland en aanverwante gemeenschappen (YTB).

“We zullen ook een symbolisch programma houden in Ahiska, Georgië, om de ballingschap daar te herdenken”, zei Uçar.

Tijdens een bijna 40-daagse periode van deportatie van hun thuisland naar Oezbekistan, Kazachstan en Kirgizië, verloren ongeveer 13.000 Ahiska Turken het leven door honger, koud weer en ziekten.

Turkije accepteerde vrijwillig duizenden Mescheten. Tegenwoordig wonen ongeveer een half miljoen Ahiska Turken in Turkije, Kazachstan, Rusland, Azerbeidzjan, Kirgizië, Oezbekistan, de VS en Oekraïne.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – BILECIK | Gepubliceerd: 17-09-2019

Sep 17, 2019
Loading posts...