<< Terug naar home | Highlights

Posted by Turkse Media
Jun 08, 2021

Turkije veroordeelt aanslag op moslims in Canada: ‘Tijd voor actie’

De Canadese stad London is zondagavond opgeschrikt door een aanslag op een moslimgezin. Een 20-jarige man reed 4 moslims opzettelijk dood met een terreinwagen.

Bij de terreuraanslag van de dader genaamd Nathaniel Veltman kwamen twee vrouwen van 74 en 44, een man van 46 en een meisje van 15 om het leven. Een 9-jarige jongen raakte ernstig gewond. De aanslag was gepland, aldus de politie. De dader, een inwoner van de stad zonder strafblad, kende de slachtoffers niet. Hij is later opgepakt en zal terechtstaan voor viervoudige moord.

De slachtoffers, door lokale media en kenners omschreven als een (Pakistaans-Canadees) prachtgezin dat veel bijdroeg aan de maatschappij, waren aan het wandelen. De kinderen waren topleerlingen op hun school, is bericht.

De Canadese premier Justin Trudeau reageerde geschokt en “staat de moslimgemeenschap in London en in het hele land bij”. “Islamofobie heeft in onze samenleving geen plaats. Deze haat is verraderlijk en verachtelijk en moet stoppen”, stelde hij.

“Dit is een terroristische aanslag gepleegd op Canadese bodem, en moet zo worden behandeld”, reageerde de voorzitter van het overlegorgaan van moslims in Canada Mustafa Farooq.

De burgemeester van de getroffen stad, Ed Holder, zei dat het om “massamoord, gericht tegen moslims en Londenaren door diepgewortelde onbeschrijfelijke haat” gaat. “We rouwen met de familie mee, drie generaties zijn overleden.”

Pakistan

Pakistan veroordeelde de terroristische daad. “Bedroefd vernamen we de moord op een Canadese moslimfamilie van Pakistaanse afkomst in London, Ontario. Deze verwerpelijke daad van terrorisme onthult de groeiende Islamofobie in westerse landen”, schreef premier Imran Khan op Twitter.

Turkije

Turkije reageerde ook woedend op de aanslag en roept de wereld op tot actie tegen moslimhaat. “Moge Allah onze vier moslimbroeders en -zusters van dezelfde familie die zijn afgeslacht in Canada genadig zijn”, reageerde buitenlandminister Mevlüt Çavuşoğlu.

“We moeten gezamenlijk strijden tegen terrorisme vanwege moslimhaat, racisme en discriminatie”, zei hij. “De internationale gemeenschap moet zonder verder uitstel gemeenschappelijk optreden.”

De presidentiële woordvoerder van Turkije, Ibrahim Kalın, veroordeelde de aanval ook en zei dat de aanslag “opnieuw laat zien hoe geconstrueerde angst leidt tot haat, vijandigheid en geweld”. “Deze moderne barbaarsheid moet worden gestopt. De demonisering van moslims moet eindigen.”

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA | Gepubliceerd: 08-06-2021

Jun 08, 2021
Loading posts...