<< Terug naar home | Binnenland

Posted by Turkse Media
Sep 03, 2017

Turkije veroordeelt bezetting moskee Venlo met keiharde boodschap

Turkije heeft de islamofobische aanval op een nieuwe Turkse moskee in Venlo veroordeeld. De Turkse vicepremier Hakan Çavuşoğlu reageerde dat islamofobische daden op zijn zachtst gezegd een misdaad tegen de menselijkheid zijn.

Dat verklaarde hij zondag schriftelijk.

Çavuşoğlu benadrukte dat gebedshuizen symbool staan voor vrijheden zoals godsdienst en geweten. “Degenen die dit gedenkteken en ons gemeenschappelijk erfgoed willen plunderen, moeten weten niet te kunnen gaan profiteren van haat en discriminatie.”

De Turkse vicepremier wilde iedereen nogmaals eraan herinneren dat het woord islam is afgeleid van de stam seleme wat vrede betekent. “Islamofobische acties zijn op zijn zachtst gezegd een misdaad tegen de menselijkheid. Beschavingen die het niet kunnen opnemen tegen misdaden tegen de menselijkheid, komen niet verder dan het zijn van een simpel instrument van angst en polarisatie.”

Çavuşoğlu gaf ook een voorbeeld: “Wie stil blijft voor deze vijandige gedachte, mag denken aan de kerk in Bethlehem in Palestina waar christenen geloven dat Jezus is geboren. De sleutel van deze kerk is 150 jaar lang toevertrouwd aan moslims en is toentertijd beschermd door onze voorouders. Nu wordt de kerk gerestaureerd door onder andere steun van TIKA (de Turkse staatsorganisatie voor samenwerking).”

De Turkse vicepremier benadrukte dat Turkije de wereld de les leest. “TIKA restaureerde ook een orthodoxe kerk in Libanon. In de afgelopen dagen zijn vrijwilligers van TIKA in samenwerking met Turkish Airlines, persbureau AA en staatszender TRT afgereisd naar Senegal om daar mee te helpen met het opknappen van een school, moskee en kerk. Zij geven hiermee de wereld een humane les. Laten we deze moeite niet verpesten en samen hierin een unie vormen. Laten we ervoor zorgen dat haat ons er niet van weerhoudt om aan een mooie wereld te bouwen.”

Çavuşoğlu verklaarde dat Turkije zich inzet voor de voortzetting van soortgelijke projecten als voorbeeld van respect voor andere religies. “We willen ook Europese regeringen ons hierin zien helpen om zo de hele mensheid te dienen”, aldus Çavuşoğlu.

Radicaal-rechts in Nederland

Zaterdag hebben leden van de radicaal-rechtse groepering Identitair Verzet een bouwplaats van een nieuwe Turkse moskee in Venlo bezet. De islamofoben hadden aan de gevel spandoeken opgehangen met teksten als “geen moskee in onze wijk”, “geen jihad in de straat” en “wegblijven, Nederland is van ons”. Identitair Verzet bezette ook moskeeën in Leiden en Dordrecht.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – ANKARA | Gepubliceerd: 03-09-2017

Sep 03, 2017
blog comments powered by Disqus
Loading posts...