<< Terug naar home | Highlights

Posted by Turkse Media
Oct 23, 2020

Turkije veroordeelt brutale moskeebestorming Duitse politie

In Turkije is verontwaardigd gereageerd op een moskee-inval van de Duitse politie. Tijdens het ochtendgebed bestormden meer dan honderd agenten met schoenen en bivakmutsen de Mevlana Moskee in de Duitse hoofdstad Berlijn.

Een moskeeganger verklaarde dat de inval tijdens het gebed plaatsvond. “We bleven doorbidden en zagen na het gebed dat er zo’n 50 agenten achter ons stonden. Ze stonden met hun schoenen op ons tapijt. Iedereen vond dat zeer ongepast en onacceptabel. We vroegen ze of ze een kerk of synagoge ook zo respectloos durven te bestormen.”

Na die kritiek besloot de Duitse politie achteraf eigen kleedjes in te zetten, welke over het moskeetapijt werden gelegd. De agenten besloten ook om overschoenen te gebruiken.

De inval zou te maken hebben met meldingen van misbruik van coronasteun van vijf kleinbedrijven en de moskee.

Moskeevoorzitter İdris Kahraman is woedend en ook zeer teleurgesteld. “Zo betreed je een stal niet eens. Het klopt dat we, via legale kanalen, een klein bedrag als sociale hulp hebben ontvangen van de Duitse autoriteiten. Mocht dat onrechtmatig zijn, zou dat in het begin al afgewezen worden of hadden we het bedrag per direct teruggestort. Ze zouden niet ons, maar hun eigen instanties moeten ondervragen. We werken en leven hier en vormen een onderdeel van de samenleving. We zijn geen vreemdelingen.”

Kahraman is er zeker van dat er meer zit achter de inval. Hij benadrukt op basis van eigen ervaringen dat de moslims en moskeeën bewust in een kwaad daglicht gesteld worden.

Turkije

De woordvoerder van de Turkse regeringspartij Ömer Çelik reageerde woedend op de ongepaste inval en noemde het een schending van mensenrechten. Hij eist een onderzoek. “Men dient zich verantwoord te gedragen en respectvol om te gaan met gebedshuizen. Bij een onveilig gevoel kan geen sprake zijn van een sociale orde.”

Çelik waarschuwde ook voor de opkomst van extreemrechts in Europa. “Extreemrechts valt moslims lastig en vormt een bedreiging voor de Duitse democratie. Europese moslims zijn een integraal onderdeel van de democratische sociale orde. Hen lastigvallen is een aanval daarop.”

Diyanet-voorzitter Ali Erbaş veroordeelde ook de inval. “Deze discriminerende en respectloze behandeling van moslims kan onder geen enkel voorwendsel worden geaccepteerd.”

De Turkse vicepresident Fuat Oktay benadrukte dat het Duitse Openbaar Ministerie en Berlijnse politie hun excuses moeten aanbieden.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA | Gepubliceerd: 23-10-2020

Oct 23, 2020
Loading posts...