<< Terug naar home | Vanuit Turkije

Posted by Turkse Media
Apr 30, 2019

Turkije veroordeelt couppoging Venezuela en haalt zeer zwaar uit naar VS

De Turkse president Recep Tayyip Erdoğan heeft dinsdag de couppoging in Venezuela met klem veroordeeld.

“Wij, als een land dat staatsgrepen en de negatieve gevolgen ervan heeft meegemaakt, veroordelen de couppoging in Venezuela”, schreef Erdoğan op Twitter.

De wereld moet de democratische keuzes van de bevolking in Venezuela respecteren, benadrukte de Turkse president.

“Degenen [VS] die proberen een postmoderne koloniale gouverneur aan te stellen in Venezuela, waar het volk soeverein is en waar de president verkiezingen doormaakt, moeten weten dat alleen democratische verkiezingen de manier bepalen om het land te besturen”, zei Erdogan. “De stembus is essentieel in democratieën.”

De opmerkingen van Erdoğan komen nadat de Venezolaanse vicepresident Jorge Rodriguez zei dat een groep soldaten zich dicht bij de militaire luchtmachtbasis La Carlota verzamelden voor een opstand tegen de grondwet en de vrede in het land.

Eerder publiceerde oppositieleider Juan Guaido een video op Twitter waarin hij naast soldaten te zien was en opriep tot een opstand om de ‘usurpatie’ van de gekozen president Nicolas Maduro een halt toe te roepen.

Maduro riep in zijn tegenaanval mensen de straat op om “het thuisland en de constitutionele orde te beschermen”.

Factor VS

De Turkse regeringspartij haalde via woordvoerder Ömer Çelik rechtstreeks uit naar de VS. “Die zogenaamde democratie, VS, plaatst een postmoderne koloniegouverneur [Guaido] in een ander land. Dit is een belediging van het Venezolaanse volk. En de Amerikaanse vicepresident spreekt openlijk zijn steun uit aan Guiado. Dit betekent dat het sterkste land op aarde de wereldorde die is gecreëerd na de Tweede Wereldoorlog en het internationale recht letterlijk afschaft.”

“Terwijl een VN-Veiligheidsraadslid zich als geen ander aan het internationale recht dient te houden, roept een vicepresident [VS] op tot vernietiging van een grondwet en gekozen president. Dit kan leiden tot een burgeroorlog in een land [Venezuela]”, zei Çelik.

“Ze denken dat die postmoderne koloniegouverneur democratie zal brengen. Schijn bedriegt: daar schuilen militaire groeperingen achter die uit zijn op een staatsgreep. Een couppoging is het grootste verraad van het volk. Nergens ter wereld heeft een staatsgreep geleid tot een betere situatie.”

“Eerst komen ze met uitingen dat ze [coupsteuners en -plegers] uit zijn op vrijheden en democratie en ‘het land gaan redden’, om daarna alle grondstoffen te roven waarmee ze ook de toekomst en eer van een land stelen. In een volgende fase creëren ze een burgeroorlog om daarna mensen van buitenaf te plaatsen en het land via hen extern te regeren”, aldus de Turkse regeringspartijwoordvoerder.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – ANKARA | Gepubliceerd: 30-04-2019

Apr 30, 2019
Loading posts...