<< Terug naar home | Vanuit Turkije

Posted by Turkse Media
Aug 30, 2020

Turkije veroordeelt Koranverbranding in Zweden

Turkije heeft het islamofobe incident in Zweden met klem veroordeeld. Een groep neofascistische politici verbrandden tijdens hun anti-Islamacties vrijdagavond in het centrum van Malmö het Islamitische heilige boek Koran.

“We veroordelen met klem de afschuwelijke provocaties van een islamofobe en racistische politicus en zijn volgelingen die vanuit Denemarken zijn afgereisd naar de Zweedse stad Malmö”, verklaarde het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken zaterdag.

Rasmus Paludan, de extreemrechtse leider van de anti-Islamitische groep Tight Direction (Stram Kurs), verbrandde samen met zijn aanhangers de Koran.

Nadat de beelden op internet verschenen, reageerden antiracistische groeperingen in Malmö op het incident en op de extreemrechtse activisten die het verkeer blokkeerden en autobanden in brand staken. Bij het tegenprotest ontstonden rellen.

De Zweedse politie heeft de drie verbranders aangehouden. De Deense racistische leider Paludan mag gedurende twee jaar Zweden niet binnen.

“Deze provocerende acties zijn een zware slag voor de samenlevingscultuur en Europese waarden”, benadrukte Turkije.

Ankara onderstreepte dat moslims die in Europa wonen systematisch in hun dagelijks leven worden blootgesteld aan discriminatie en racisme. “Deze verachtelijke daad tegen ons heilige boek laat zien wat voor een niveau de bedreiging van moslims in Europa heeft bereikt.”

Het ministerie liet ook weten dat de Zweedse autoriteiten de demonstratie tegen de Koran niet toestonden en op 28 augustus een verbod oplegden aan de zogenaamde politicus.

Ankara verwacht van de Zweedse autoriteiten dat zij alle nodige maatregelen nemen tegen soortgelijke provocaties tegen moslims.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA | Gepubliceerd: 30-08-2020

Aug 30, 2020
Loading posts...