Posted by Turkse Media
Nov 08, 2025
Turkije versnelt culinaire merkbescherming binnen EU
Turkije wil het aantal landbouwhuisproducten dat binnen de EU is geregistreerd als geografische indicatie (GI) of traditionele specialiteit verhogen van 40 naar 60 in 2026.
Dat staat in het Presidentieel Jaarprogramma 2026, waarin het land inzet op een sterker stelsel voor intellectuele eigendomsrechten en internationale merkontwikkeling.
Het programma moet een innovatieve omgeving creëren voor intellectueel eigendom (IE), de rechten van houders zowel in Turkije als daarbuiten beschermen en via steunregelingen kansen bieden voor innovatie en de ontwikkeling van wereldwijd onderscheidende merken. Ook wordt strenger opgetreden tegen inbreuken op IE-rechten.
Turkije zal instellingen die EU-aanvragen indienen technische ondersteuning bieden. Daarnaast komt er steun voor pilotproducten, productidentificatie, training in merkontwikkeling, bewustwordingscampagnes en overige promotieactiviteiten. Het programma voorziet bovendien in de ontwikkeling van een AI-plan om registratieprocessen te versnellen en te moderniseren.
Het aantal specialisten dat werkt aan patentaanvragen in de groene en digitale transformatie wordt uitgebreid. Daarnaast worden voorlichtingsseminars georganiseerd over industriële eigendomsrechten. Het aantal geregistreerde en geldige patenten in groene en digitale technologieën moet dit jaar oplopen tot 4.000 en in 2026 tot 4.400. Het aantal internationale patentaanvragen vanuit Turkije wordt tegen eind 2026 geraamd op 2.300, met 2.100 aanvragen al komend jaar.
Een belangrijk speerpunt blijft de registratie van Turkse streekproducten in de EU. Naast “Gaziantep baklava” kreeg onlangs ook de traditionele hartige pastry “kaytaz böreği” uit Hatay een EU-erkenning, wat de internationale bescherming én zichtbaarheid van lokale culinaire cultuur verder moet vergroten.
© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA | Gepubliceerd: 08-11-2025


































