<< Terug naar home | Highlights

Posted by Turkse Media
Jan 21, 2023

Turkije vervloekt Koranverbranding in Zweden: ‘Moderne barbarij’

De Koranverbranding voor de Turkse ambassade in de Zweedse hoofdstad Stockholm is door Turkije vervloekt. De presidentiële woordvoerder van Turkije noemde het voorval moderne barbarij.

“Ondanks alle waarschuwingen van Turkije, veroordelen wij op de krachtigste manier de gemene aanval tegen ons heilige boek, de Koran, zaterdag in Zweden. We accepteren op geen enkele manier dat deze anti-Islamitische provocatie gericht op moslims en het beledigen van onze heilige waarden wordt toegestaan ​​onder het mom van vrijheid van meningsuiting”, reageerde het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Het gaat om een haatmisdrijf, benadrukte Ankara. “Deze verachtelijke daad is ook een andere indicatie van het alarmerende niveau van Islamofobie, racisme en discriminatie in Europa.”

In de verklaring werden Zweden en de internationale gemeenschap uitgenodigd om maatregelen te nemen: “We roepen de Zweedse autoriteiten op om de nodige maatregelen te nemen tegen de daders van deze haatmisdaad en alle landen en internationale organisaties om concrete maatregelen te nemen in solidariteit tegen Islamofobie.”

Het incident is veroorzaakt door de omstreden Rasmus Paludan, de leider van de Deense extreemrechtse Tight Direction Party (Stram Kurs). Die heeft eerder ook Korans verbrand. Tijdens de actie op zaterdag mocht niemand Paludan benaderen, welke door de Zweedse politie in groten getale werd beschermd.

“Het verbranden van andere boeken is niet toegestaan, maar als het gaat om de Koran, het heilige boek van de Islam, en vijandigheid jegens de Islam, noemen ze dat onmiddellijk vrijheid van meningsuiting”, vatte de Turkse buitenlandminister Mevlüt Çavuşoğlu het voorval samen. “Volgens de Zweedse wet, de beslissingen van de Raad van Europa en de beslissingen van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens, zijn haatmisdrijven en racisme geen vrijheid van denken of vrijheid van meningsuiting.”

Turkije heeft als reactie het bezoek van de Zweedse defensieminister Pal Jonson aan Turkije geannuleerd. Ook is de Zweedse ambassadeur in Ankara op het matje geroepen.

Eerder was de Zweedse parlementsvoorzitter ook niet welkom in Turkije na een betoging van sympathisanten van terreurgroep PKK waarbij ze een levensechte pop van de Turkse president omgekeerd aan een paal hadden opgehangen voor het gemeentehuis van Stockholm en de politie, tegen alle afspraken in, niet optrad. In Turkije werd eensgezind gereageerd dat het om een aanval op heel Turkije ging. (LEES meer)

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA | Gepubliceerd: 21-01-2023

Jan 21, 2023
Loading posts...