<< Terug naar home | Vanuit Turkije

Posted by Turkse Media
May 29, 2023

Turkije viert 570ste jaar van de Verovering van Istanbul

Het jaar 1453 staat in het geheugen van alle Turken gegrift. Op 29 mei werd de toenmalige Constantinopel ingenomen door de Ottomanen en werd de unieke stad omgedoopt tot Istanbul (toen ook bekend als Islambol). De grote oorlog, geleid door de Ottomaanse koning Mehmet II, maakte een einde aan het Byzantijnse Rijk.

Maandag is het dubbel feest in Istanbul. Naast de herdenking middels allerlei shows door heel de stad wordt ook de overwinning van president Erdoğan gevierd. De herdenkingsshows trekken zoals gewoonlijk veel bekijks.

Profetie

Profeet Mohammed had in een profetie over de verovering van Constantinopel [Istanbul] gezegd dat de grote stad ingenomen zou worden door een moslimkoning. “Waarlijk, Constantinopel zal worden veroverd door mijn gemeenschap. Hoe gezegend zal de bevelhebber zijn die het zal veroveren en hoe gezegend zijn leger.”

Mehmet II

Sultan Mehmet II, ook bekend als Mehmet de Veroveraar, leidde een leger en veroverde Istanbul in 1453. Dat plan had hij sinds hij nog een prins was. Hij gaf een voorbereidingsopdracht voor de belegering van Edirne, een noordwestelijke provincie van het huidige Turkije, die een landgrens deelt met Griekenland.

Eerste aanval – 1453

De eerste aanval vond plaats op 18 april 1453, maar dat mislukte. Het Ottomaanse leger leed verlies. Daarnaast ontvingen verdedigers van de stad militaire bijstand van drie Genuese en één Byzantijns schip, dat op 20 april de Ottomaanse blokkade in de Bosporus brak.

Akşemseddin, een beroemde wetenschapper uit die tijd die de Sultan in die moeilijke dagen steunde, schreef een brief aan de Sultan dat de belegering door moest doorgaan. Dit is het enige document van het incident dat tot op de dag van vandaag bewaard is gebleven.

Schepen over land

Het tweede plan leek krankzinnig, maar werd toch uitgevoerd. Met behulp van mankracht en ossen werden ongeveer 60 schepen naar de Gouden Hoorn verplaatst, en wel over landwegen. De schepen bereikten op 22 april de Gouden Hoorn, wat het Byzantijnse leger, dat hoopte op hulp van Genuese schepen, afschrikte.

Zes dagen later slaagde de Venetiaanse admiraal Giocomo Coco er niet in om Ottomaanse schepen te doen zinken. Hij en zijn schip werden tot zinken gebracht in de Gouden Hoorn.

Op 6 mei richtte het Ottomaanse leger het vizier op de stadsmuren tussen Topkapı en Edirnekapı, die verzwakt waren door kanonskogels.

Driegolfaanval

Na een massale massale golfaanval van de Ottomanen bij zonsopgang, werd Istanbul veroverd en Constantijn XI en zijn kameraden gedood.

Mehmet II betrad zegevierend de stad binnen en beklom de koepel van de Hagia Sophia (Ayasofya) om een ​​blik op Istanbul te krijgen, waarna de strijd werd beëindigd.

Nieuw tijdperk

Istanbul werd na de inname uitgeroepen tot de nieuwe hoofdstad van het Ottomaanse Rijk. Met de verovering van Istanbul verdween het 1058-jarige Byzantijnse Rijk, eindigde de Middeleeuwen en startte het Nieuwe Tijdperk. Daarmee begon de klassieke periode van het Ottomaanse Rijk.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA | Gepubliceerd: 29-05-2023

May 29, 2023
Loading posts...