<< Terug naar home | Vanuit Turkije

Posted by Turkse Media
Mar 18, 2023

Turkije viert grote overwinning op binnengevallen wereldmachten in 1915

Turkije viert op 18 maart elk jaar de Strijd om Çanakkale (Gallipoli). De herdenking markeert een belangrijke overwinning op wereldmachten tijdens de Eerste Wereldoorlog in 1915, inmiddels 108 jaar geleden. De Ottomaanse overwinning luidde de onafhankelijkheid van het huidige Turkije in.

“De slag bij Çanakkale was de repetitie van onze Onafhankelijkheidsoorlog, de voorbode van de oprichting van de Republiek Turkije”, sprak de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan zaterdag tijdens een grote ceremonie in de desbetreffende provincie in het noordwesten.

“Çanakkale is een van de moeilijkste en meest gezegende strijd die onze natie heeft gegeven om in deze landen te bestaan. Het maakt niet uit hoeveel tijd er is verstreken, we herinneren ons altijd met trots dat grote epos dat hier 108 jaar geleden is geschreven.”

De Turkse leider benadrukte dat de strijd een kruispunt was waarop een natie haar oorspronkelijke identiteit vindt door een glorieuze overwinning en herboren wordt uit haar as.” Çanakkale is niet alleen een kwestie van trots voor ons, maar ook een bron van inspiratie die ons de wil geeft om te strijden ondanks moeilijkheden.”

Turkije heeft het vermogen om grote uitdagingen het hoofd te bieden, crises om te zetten in kansen en samen met zijn staat en natie uit zijn as te herrijzen, onderstreepte Erdoğan.

In alle steden zijn herdenkingen en marsen georganiseerd, zo ook op buitenlandse diplomatieke posten. Ook gingen veel Turken naar begraafplaatsen waar martelaren, of in de volksmond ook: grote helden, liggen.

Slag om Çanakkale

Bij de Slag om Çanakkale in het Ottomaanse rijk, een van ’s werelds meest woeste veldslagen, stierven tijdens de Eerste Wereldoorlog tienduizenden soldaten. De grote strijd vond tussen 25 april 1915 en 9 januari 1916 plaats.

Groot-Brittannië en Frankrijk wilden hun bondgenoot Rusland veiligstellen, aangezien het schiereiland Gallipoli een zeeroute biedt naar het toenmalige Russische rijk. Hun grote doel was Istanbul, de toenmalige hoofdstad van de Ottomanen, te veroveren.

De Turken sloegen een zeeaanval af en tijdens het acht maanden durende offensief vielen aan beide kanten duizenden slachtoffers. Toen ook de landoffensieven mislukten, trokken de binnenvallende troepen zich terug.

De overwinning op de geallieerden versterkte het moreel van de Turkse zijde, die vervolgens een onafhankelijkheidsoorlog voerde tussen 1919 en 1922 en uiteindelijk een republiek vormde in 1923 uit de as van het oude rijk.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA | Gepubliceerd: 18-03-2023

Mar 18, 2023
Loading posts...