<< Terug naar home | Vanuit Turkije

Posted by Turkse Media
Aug 29, 2022

Turkije viert grote overwinning op Griekse bezetters: ‘2023 wordt mijlpaal’

Turkije herdenkt elk jaar op 30 augustus grootschalig de Dag van de Overwinning, ook wel het Grote Offensief genoemd. Maandag prees de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan de zege vooraf in de provincies Kütahya en Afyonkarahisar, waar hij was voor de opening van meerdere voltooide (bouw)projecten.

Het Grote Offensief markeert de klinkende nederlaag van bezettende Griekse legers door de Turken in de Slag om Dumlupınar in 1922.

“Het Grote Offensief en de daaropvolgende confrontaties zijn de militaire geschiedenis van de wereld ingegaan als het meest succesvolle voorbeeld van een totale oorlog”, sprak Erdoğan een grote menigte toe tijdens de honderdjarige viering.

De Turkse leider zei dat het Grote Offensief, dat begon van Kocatepe tot Dumlupınar en van daar tot Izmir, de “eerste offensieve” operatie van het Turkse leger was na een lange onderbreking.

Tijdens een ander evenement in de westelijke provincie Afyon sprak Erdoğan: “We omarmen zonder onderscheid al onze overwinningen, die we zien als de hoekstenen van het millenniumlange bestaan ​​van onze natie in deze landen.”

In zijn verklaring ter ere van de dag zei Erdoğan: “30 augustus is het duidelijkste bewijs geweest van wat de Turkse natie kan bereiken en opgeven wanneer het gedwongen wordt te kiezen tussen gevangenschap en vrijheid.”

“2023, de honderdste verjaardag van onze republiek, zal hopelijk een nieuwe mijlpaal zijn waarin we de bouw van een grote en machtige Turkije inluiden”, voegde hij eraan toe.

De zege wordt dinsdag in alle provincies gevierd.

Bezetting

Turkije werd na de nederlaag van het Ottomaanse Rijk aan het einde van de Eerste Wereldoorlog (1914-1918) bezet door geallieerde troepen.

De buitenlandse bezetting leidde in 1919 tot de Onafhankelijkheidsoorlog van Turkije, waarin Turkse troepen onder leiding van Mustafa Kemal Atatürk uiteindelijk de indringers uit Anatolië verdreven.

Van 26 tot 30 augustus 1922 vochten Turkse troepen de Slag om Dumlupınar (beschouwd als onderdeel van de Grieks-Turkse oorlog) in de westelijke provincie Kütahya in Turkije, waar de Griekse troepen resoluut werden verslagen.

Tegen het einde van 1922 hadden alle buitenlandse troepen de gebieden verlaten die een jaar later gezamenlijk de nieuwe Republiek Turkije zijn geworden.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA | Gepubliceerd: 29-08-2022

Aug 29, 2022
Loading posts...