<< Terug naar home | Highlights

Posted by Turkse Media
May 29, 2020

Turkije viert Ottomaanse verovering Istanbul, 567 jaar geleden

Het is vrijdag 29 mei precies 567 jaar geleden dat Istanbul in 1453 was ingenomen door de Ottomaanse koning Sultan Mehmet II. Dat zorgde voor een nieuw tijdperk, vandaag nogmaals op het hoogst mogelijke niveau herdacht in Istanbul.

Constantinopel, destijds zo genoemd, was de hoofdstad van het Byzantijnse rijk. De stad was omringd door veel Islamitische staten.

Profeet Mohammed had in een profetie over de verovering van Constantinopel [Istanbul] gezegd dat de grote stad ingenomen zou worden door een moslimkoning. “Waarlijk Constantinopel zal worden veroverd, door mijn gemeenschap. Hoe gezegend zal de bevelhebber zijn die het zal veroveren en hoe gezegend zijn leger.”

Sultan Mehmet II, ook bekend als Mehmet de Veroveraar, leidde een leger en veroverde Istanbul in 1453. Dat plan had hij sinds hij nog een prins was. Hij gaf een voorbereidingsopdracht voor de belegering van Edirne, een noordwestelijke provincie van het huidige Turkije, die een landgrens deelt met Griekenland.

In 1452 versterkte Zaganos Pasha, een formidabele Ottomaanse commandant, het Anatolische fort en voltooide hij de bouw van het Kasteel van Roemelië, beide met uitzicht op de Bosporus. Het idee was om militaire hulp aan het Byzantijnse rijk in Istanbul via de Zwarte Zee te blokkeren.

Urban, een Hongaarse kanongieter, bereidde kanonskogels voor die vanuit het Kasteel van Roemelië zouden worden afgevuurd. De kanonskogels lieten het schip van een overtreder, Venetiaan Antonio Rizzo, zinken in de Bosporus.

Dit succes maakte het cruciaal om grotere kanonskogels te bouwen om door de muren van Istanbul te komen. Dus werd besloten om kanonskogels met een gewicht van 600 kilo en een diameter van 62,6 cm te gieten in Edirne.

Nadat de kanonskogels naar Istanbul waren gebracht en het Roemelische leger was aangekomen, eiste Mehmet II dat de Byzantijnse keizer Constantijn XI de stad zou verlaten en de oorlog zou verklaren.

Eerste aanval

De eerste aanval vond plaats op 18 april 1453, maar dat mislukte. Het Ottomaanse leger leed verlies. Bovendien ontvingen verdedigers van de stad militaire bijstand van drie Genuese en één Byzantijns schip, dat op 20 april de Ottomaanse blokkade in de Bosporus brak.

Akşemseddin, een beroemde wetenschapper uit die tijd die de Sultan in die moeilijke dagen steunde, schreef een brief aan de Sultan dat de belegering door moest doorgaan. Dit is het enige document van het incident dat tot op de dag van vandaag bewaard is gebleven.

Schepen over land

Het tweede plan leek krankzinnig, maar werd toch uitgevoerd. Met behulp van mannen en ossen werden ongeveer 60 schepen naar de Gouden Hoorn verplaatst, en wel over landwegen.

De schepen bereikten op 22 april de Gouden Hoorn, wat het Byzantijnse leger, dat hoopte op hulp van Genuese schepen, afschrikte.

Zes dagen later slaagde de Venetiaanse admiraal Giocomo Coco er niet in om Ottomaanse schepen te doen zinken. Hij en zijn schip werden tot zinken gebracht in de Gouden Hoorn.

Op 6 mei richtte het Ottomaanse leger het vizier op de stadsmuren tussen Topkapı en Edirnekapı, die verzwakt waren door kanonskogels.

Geruchten veroorzaken wanhoop

Ondertussen benaderde een Hongaarse ambassadeur het Ottomaanse leger en dreigde dat een kruisvaardersleger zou arriveren als de belegering niet werd afgeblazen. Byzantijnse mannen infiltreerden ook in het Ottomaanse leger en verspreidden intern geruchten dat er hulp zou arriveren uit de Balkan.

De bijna vijftigdaagse belegering veroorzaakte onrust in het Ottomaanse leger. Sultan Mehmet II gaf op 29 mei Zaganos Pasha de opdracht om de laatste aanval uit te voeren.

Constantine XI probeerde zijn rijk echter op te vrolijken met religieuze rites.

Driegolfaanval

Tijdens de massale golfaanval van de Ottomanen bij zonsopgang was Giovanni Giustiniani-Lungo, een Genuese soldaat die de verdediging leidde, gewond geraakt. De stadsmuren en de hoge toren van Topkapı konden het artillerievuur en brandend buskruit niet meer aan en stortten in. Ottomaanse soldaten doodden daarop Constantijn XI en zijn kameraden.

Mehmet II betrad zegevierend de stad binnen en beklom de koepel van de Hagia Sophia (Ayasofya) om een blik op Istanbul te krijgen, waarna de strijd werd beëindigd.

Nieuw tijdperk

Istanbul werd na de inname uitgeroepen tot de nieuwe hoofdstad van het Ottomaanse Rijk. Met de verovering van Istanbul verdween het 1058-jarige Byzantijnse Rijk, eindigde de Middeleeuwen en begon het Nieuwe Tijdperk. Daarmee begon de klassieke periode van het Ottomaanse Rijk.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – ISTANBUL | Gepubliceerd: 29-05-2020

May 29, 2020
Loading posts...