<< Terug naar home | Highlights

Posted by Turkse Media
Aug 29, 2017

Turkije voert druk op de wereld maximaal op: Myanmar is gewaarschuwd

Turkije volgt al langer de gebeurtenissen in Myanmar, waar moslims stelselmatig worden uitgemoord. Het land probeert alles te doen om de wereld wakker te schudden, voor zover op diplomatiek niveau mogelijk is.

“De wreedheid en onmenselijke gebeurtenissen in Myanmar moeten stoppen”, beklemtoonde de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Çavuşoğlu dinsdag. “Wij volgen de situatie sinds het begin. Wij kijken niet alleen maar toe. Wij zijn met de hele wereld in contact. President Recep Tayyip Erdoğan en premier Binali Yıldırım zijn hierin nauw betrokken.”

De VN, VN-Veiligheidsraad, UNHCR, OIS (Organisatie voor Islamitische Samenwerking) en IOM (Internationale Organisatie voor Migratie) zijn allen ingelicht met de boodschap actiever te moeten handelen, liet de Turkse minister weten. “Wij hebben ze laten weten dat we klaar staan voor alle steun die nodig is.”

Çavuşoğlu gaf ook aan dat regiolanden een grote rol spelen. “Indonesië en Maleisië steunen de Rohingya-moslims. Turkije heeft ook contact met deze twee landen. Aan [buurland] Bangladesh is gevraagd om de vluchtende moslims die de grens willen passeren, te helpen. Turkije heeft aangegeven hiervoor allerlei steun te willen verlenen aan zijn Rohingya-moslimbroeders, waaronder ook financieel.”

De Turkse minister waarschuwde dat racistische groeperingen in Myanmar de boel verzieken door provocerende acties. “De Rohingya-moslims zijn ook eerder aangevallen. Ze worden systematisch onderdrukt.”

Çavuşoğlu vertelde ook dat hij twee jaar geleden is afgereisd naar de regio, tijdens de Ramadan. “Wij kwamen samen met de moslims daar bijeen tijdens een iftar (avondmaaltijd). Het lijkt daar net een openluchtgevangenis.”

De Turkse minister liet ook weten dat Myanmar is gewaarschuwd. “Er is vandaag [opnieuw] contact opgenomen met de Myanmarese minister van Buitenlandse Zaken. Daarbij zijn ook onze waarschuwingen doorgegeven.”

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – ANKARA | Gepubliceerd: 29-08-2017

Aug 29, 2017
Loading posts...