<< Terug naar home | Vanuit Turkije

Posted by Turkse Media
Sep 02, 2019

Turkije voert justitiële hervorming door

Turkije heeft zich altijd gehouden aan het principe van scheiding van machten waarop het zijn democratie heeft voortgebouwd, sprak de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan maandag tijdens de gerechtelijke openingsjaarceremonie.

“Onafhankelijke werking van wetgevende, uitvoerende en rechterlijke macht belet hen niet om contact te houden met de missie van de president in de [Turkse] grondwet als staatshoofd”, zei Erdoğan op het Beştepe Nationaal Congrescentrum in de hoofdstad Ankara.

“Hoewel Turkije veel tegenslagen heeft meegemaakt, van [buitenlandse] invloed tot staatsgrepen, heeft het altijd vastgehouden aan het idee van scheiding van de machten. Dat principe overtreft die de wil van mensen. Op dat idee is democratie gebouwd.”

In navolging van het strategiedocument voor justitiële hervorming zei Erdoğan dat Turkije ook blijk gaf van zijn verplichtingen voor het volledige lidmaatschap van de Europese Unie met dit document, terwijl EU-organen “zich duidelijk in een discriminerende houding ten opzichte van Turkije bevinden”.

Turkije vroeg in 1987 het EU-lidmaatschap aan. Toetredingsonderhandelingen begonnen in 2005. De onderhandelingen liepen echter vast in 2007 vanwege bezwaren van de Grieks-Cypriotische regering op het verdeelde eiland Cyprus en vanwege oppositie van Duitsland en Frankrijk.

De Turkse president zwoer ook een justitiële hervorming in korte tijd door te voeren door gerechtelijke processen te vereenvoudigen en alternatieve oplossingen voor geschillen te ontwikkelen.

Dit jaar zal Turkije het strategisch document voor justitiële hervorming doornemen, een plan dat op 30 mei werd onthuld om de werking van de rechterlijke macht van de natie te verbeteren.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – ANKARA | Gepubliceerd: 02-09-2019

Sep 02, 2019
Loading posts...