<< Terug naar home | Economie

Posted by Turkse Media
Oct 18, 2018

Turkije voltooit nog een megaproject en investering die Europa niet kent

Het Azerbeidzjaanse oliebedrijf SOCAR opent vrijdag een nieuwe grote olieraffinaderij met daarin twintig fabrieken in de Turkse Egeïsche kuststad Izmir.

Dat maakte Turkije donderdag bekend.

De Turkse president Recep Tayyip Erdoğan en zijn Azerbeidzjaanse collega-president Ilham Aliyev zijn vrijdag samen met topfunctionarissen aanwezig bij de openingsceremonie van de STAR Refinery, verklaarde de persafdeling van het Turkse presidentiële paleis.

Het project is naar verluidt een van de grootste investeringen in de particuliere sector in Europa, het Midden-Oosten en Noord-Afrika in de afgelopen jaren.

De olieraffinaderij, ter waarde van ongeveer 6,3 miljard dollar, kan jaarlijks tien miljoen ton olie verwerken. Bij de bouw is 250.000 ton staal gebruikt. Daarmee kunnen twintig Eiffeltorens worden gebouwd. Ook kwam 400.000 kubieke meter beton te pas, goed voor de bouw van een kleine stad. Met de totale lengte van al de bekabeling van het complex kan men Turkije vier keer rond.

Dankzij het megaproject verlaagt Turkije het handelstekort jaarlijks met minimaal 1,5 miljard dollar. De olieraffinaderij verlaagt de Turkse import van diesel en LPG aanzienlijk. Ook voorziet het complex Turkije voortaan van al het kerosine waar het land om vraagt.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – IZMIR – ANKARA | Gepubliceerd: 18-10-2018

Oct 18, 2018
Loading posts...