<< Terug naar home | Highlights

Posted by Turkse Media
Jun 14, 2019

Turkije voorkomt nieuwe staat in Noord-Syrië

De Turkse presidentiële woordvoerder zei donderdag dat er voor de PKK geen mogelijkheid bestaat een nieuwe staat te vormen in Noord-Syrië.  Die separatistische terreurbeweging gebruikt meerdere deknamen (PYD/YPG/SDF) in dat deel van Syrië en wordt volgens de Turkse regering voornamelijk gesteund door de VS.

“Dankzij bekwame leiding van onze president staat een PKK-staat, die men probeerde te vestigen aan de Turks-Syrische grens, niet [meer] ter discussie”, benadrukte Ibrahim Kalin na een kabinetsvergadering in hoofdstad Ankara.

Turkije heeft de wereld veelvuldig gewaarschuwd dat de VS duizenden vrachtwagens en -vliegtuigen vol zwaar oorlogsmateriaal heeft gestuurd naar de YPG in Noord-Syrië. Dat gebeurde onder het mom van ‘strijd tegen Daesh (IS)’.

Erdoğan

“Alles veranderde toen Turkije Syrië betrad. Ze [VS] hebben ons heel lang aan het lijntje gehouden. Toen was de maat vol. Op een nacht vielen we binnen en nam alles, in voordeel van Turkije, een andere wending. Zij die jarenlang met als smoes Daesh Syrië ondersteboven hebben gezet, zagen binnen enkele maanden al hun vuile plannen een voor een in duigen vallen. Dat gebeurde dankzij missie Eufraat. Zelfde geldt ook voor Olijftak: die liet ook een van hun plannen mislukken”, zei de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan in december vorig jaar.

“Ze hebben meer dan 20.000 vrachtwagenladingen [en 3.000 vrachtvliegtuigladingen via 22 legerbases] wapens en materieel afgeleverd aan terroristen in Noord-Syrië. Dat doet onze ‘strategische bondgenoot’. We confronteren hen met dit en krijgen als antwoord: nee hebben we niet gedaan. En dat terwijl alle bewijzen op tafel liggen. Als jullie een inlichtingendienst hebben, hebben wij dat ook. Bovendien hebben zelfs lokale burgers alles gezien.”

Turkije heeft de VS eerder voorgesteld om samen grootschalig te strijden tegen Daesh. “De Amerikanen stemden voor onze gezichten daarmee in, maar gingen achterom alsnog met terreurgroepen in zee. En wat doen ze nu? Ze willen 30.000 terroristen trainen in die regio. Ze ontkennen. Zelfs wereldmedia hebben dit ontdekt en tonen bewijzen. Alsof dat nog niet genoeg was, gingen ze [Amerikaanse militairen] zelfs met vlaggen van terroristen zwaaien”, liet Erdoğan weten.

Erdoğan: “Wie nemen jullie in de maling? Ze beloofden dat ze de uitgedeelde wapens, die zogenaamd tegen Daesh worden gebruikt, weer zouden innemen. Dat hebben jullie ook over Irak gezegd. Daar deden we hetzelfde (operaties) en wat zagen we: jullie wapens in handen van PKK-terroristen. Een deel van die wapens is door ons ingezameld. Dit hebben we dus allemaal meegemaakt en gezien. Wat gebeurde er nog meer? We zagen zelfs de door de VS uitgedeelde wapens in Syrië terug in ons eigen land verschijnen, in Turkije.”

Manbij

Met het veranderen van namen van terreurgroepen en daarmee struisvogelpolitiek hanteren, zal de VS de waarheden in Manbij niet kunnen verbergen, benadrukte Erdoğan toen.

“Zogenaamd de SDF, Syrische Democratische Strijdkrachten [Klik voor VIDEO: SDF/YPG]. Wie bedriegen jullie? We weten wie ze zijn. Dat zouden volgens hun geen Koerden, maar Arabieren zijn. We weten dondersgoed wie Arabieren en terroristische Koerden (PYD/YPG) zijn. Merk op, niemand kan de goede band tussen mij en mijn Koerdische broeders schaden. Maar mochten er terroristen bevinden tussen onze broeders, sorry hoor, maar dan gebeurt wat er moet gebeuren. Waarom? De (Turkse) klap zal nooit zacht zijn voor diegenen die hun land verraden [en willen verdelen]. Wie het ook moge zijn of welke nationaliteit ze ook hebben.”

Terreurgroep YPG heeft het Arabische en Turkmeense volk in Noord-Syrische steden gewelddadig onderdrukt en verdreven, liet de Turkse president weten. “Ze hebben alle stadsarchieven en aktes van burgers verbrand. Ook namen ze bezittingen in beslag. Syrië krijst, na Daesh, nu door PYD/YPG-onderdrukking. En dit allemaal gebeurt voor de ogen, wellicht in opdracht, van Amerikaanse militairen.”

Erdoğan: “Voor Turkije is de maat vol. De VS weet dat Turkije alles zal doen uit zelfverdediging. Daarom hebben ze Amerikaanse soldaten gepositioneerd tussen die terroristen. De Amerikaanse luchtmacht dekt terroristen. Er is geen Daesh-dreiging meer in Syrië [volgens de VS]. Dat is een fabeltje voor ons.”

“Er zou zogenaamd alleen een Deash-gebied van 150 vierkante kilometer overgebleven zijn. Als alles daar om draaide: we staan als Turkije gereed al die Deash-leden zo snel mogelijk uit te schakelen. Dat kunnen we doen en hebben geen behoefte aan jullie. Natuurlijk weten we dat het om een smoes, vals beeld en afleidingsmanoeuvre gaat voor hun beoogde plannen in Syrië. We weten wie die Deash-leden traint, ondersteunt en voedt. Turkije volgt en houdt alles bij.”

“Voor onze ogen, nabij onze grenzen, wordt er een [vuil] spel gespeeld. We hebben ze vaak laten weten dat we niet zullen toekijken. Daarom is alles wat ik vandaag zei geen verrassing voor ons. We hebben ons ook voorbereid toen we bezig waren met waarschuwen. Voor Deir ez-Zor en Manbij. In Deir ez-Zor is sprake van uitbuiting van olievelden door die terroristen. Voor diegenen die zich afvragen hoe terreurgroepen [financieel] worden gevoed: ze verdienen daar jaarlijks 600 tot 650 miljoen dollar mee. En men zwijgt hierover.”

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – ANKARA | Gepubliceerd: 13-06-2019

Jun 14, 2019
Loading posts...