<< Terug naar home | Vanuit Turkije

Posted by Turkse Media
Aug 13, 2018

Turkije vormt eenheid tegen Amerikaanse aanval: ‘Dit is geen volk dat buigt voor zionisten’

De Amerikaanse manipulatie van de Turkse economie heeft voor eenheid gezorgd in Turkije. De Turkse zakenwereld, economisten, directeuren van banken, denktanks, politici en journalisten melden dat het om een economische oorlog gaat. Het gaat niet om de vrije val van de Turkse lira, maar om een tweede couppoging nadat die van 2016 is mislukt.

Meerdere Turkse ondernemersverenigingen hebben verklaard achter de nationale munt te staan en zijn op eigen initiatief tegenaanvallen gestart.

Zo hebben driehonderd leden van zakenvereniging TUMKIAD, om een signaal af te geven, drie miljoen dollar ingewisseld voor de lira. “Wij zeggen nee tegen imperialisten en zionistische druk. Dit is geen volk dat zwicht voor zionisten”, zeggen TUMKIAD-leden. “Wat heb je aan de dollar als je je land zou verliezen. We herdenken onze helden van 15 juli, maar nu is ook sprake van oorlog. Wij roepen iedereen op tot actie”, reageerde TUMKIAD-voorzitter Nihat Tanrıkulu maandag.

Een van de vele voorbeelden uit heel Turkije is ook een winkelstraat in de Istanbulse wijk Merter. Daar hebben winkeliers besloten de dollar op 4 lira ‘vast te zetten’. Daar wordt alles volgens die koers berekend.

Economen melden dat de wereld moet inzien wat er aan de hand is. “Dit heeft niets te maken met de economie of regeringsbeleid. Het gaat duidelijk om een spel. De dollar vloog op een zondag, wanneer banken en beurzen gesloten zijn, opnieuw omhoog na manipulaties.”

Oppositiepartij CHP verklaarde “zij aan zij met het Turkse volk te staan”. “Wij zullen niet toestaan dat Turkije wordt gekleineerd.”

Voorzitter Kerem Alkın van het Turkse vermogensfonds meldt dat economen in Turkije een gezamenlijk gebaar hebben gemaakt tegen economische speculanten. “De Turkse bankensector verkeer niet in gevaar.” Hij roept autoriteiten op onrustzaaiers en nepnieuwsproducenten op sociale media aan te pakken.

Het Turkse presidentshuis meldde dat de Turkse economie zeer sterk is en niemand in de speculatieve nieuwsberichten moet geloven. “De autoriteiten, centrale bank en toezichthouder BDDK, ondernemen alle stappen voor financiële stabiliteit.”

Bestuursvoorzitter van de Turkse İşbank, Adnan Bali, bevestigt dat er sprake is van een serieuze manipulatieaanval. “De koerswijzigingen zijn niet te verklaren met economische feiten. Het Turkse banksysteem heeft een realiseerbare liquiditeit van ongeveer 50 miljard dollar. Dat wijst op een positief beeld.”

De Turkse bank TEB meldde dat er over het algemeen geen vraag is naar buitenlandse valuta. “We verwachten dat binnen enkele dagen alles weer normaal is.”

Grote Turkse nieuwszenders melden maandag dat een Engelse bank in Londen in opdracht van de VS drie uur lang zondag de Turkse economie heeft gemanipuleerd. “Turkije volgt en noteert een voor een wat er allemaal door wie gebeurt en zal reageren wanneer de tijd (echt) rijp is”, laat een deskundige weten.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – ANKARA – ISTANBUL | Gepubliceerd: 13-08-2018

Aug 13, 2018
Loading posts...