<< Terug naar home | Highlights

Posted by Turkse Media
Sep 23, 2017

Turkije vraagt als eerste ter wereld patent aan voor vaccin

De Turkse minister van Volksgezondheid Ahmet Demircan heeft laten weten dat Turkije als eerste ter wereld het patent voor het vaccin tegen het CCHF-virus (Krim-Congo-hemorragische koorts) heeft verkregen.

“Het patent voor het vaccin is verkregen. De wereld loopt twee tot drie jaar achter ons, sommige landen worstelen nog om het vaccin tegen het CCHF-virus te kunnen verkrijgen”, vertelde Demircan. “We hebben ze gevraagd wat ze nodig hebben.”

De Turkse minister maakte ook een punt over de bureaucratie in zijn land. “Een groot probleem blijft toch de trage bureaucratie voor het verkrijgen van vaccins. Totdat iemand zijn mening geeft en het ministerie dit goedkeurt, kun je meemaken dat anderen dat vaccin produceren terwijl jij het patent hebt. Daarom hebben we flexibelere manieren bedacht en zullen dit onderwerp onder de aandacht van onze filantropische burgers brengen.”

Demircan benadrukte dat Turkse laboratoria nu tot een punt zijn gekomen waar vaccins op eigen bodem kunnen worden geproduceerd. “Daarom zeggen onze wetenschappers onmiddellijk door te zullen gaan met het ontwikkelen van vaccins. We importeren plasma en producten ervan. We kopen plasmaproducten die uit het bloed van iemand anders is gekomen. We zijn een land van tachtig miljoen. We hebben gezegd voortaan in onze eigen fabrieken plasmaproducten, geneesmiddelen uit bloed, te willen produceren. We hebben dat aanbesteed en goedkeuring gekregen. Turkije moet zijn eigen medicijnen produceren. Er is enorm veel vooruitgang geboekt in deze kwestie”, aldus Demircan.

Turkije liet in mei weten het eerste land ter wereld te gaan worden met een vaccin tegen het CCHF-virus. (LEES meer)

Het Turkse vaccin tegen het CCHF-virus is inmiddels op mensen getest waarbij succesvolle resultaten zijn verkregen. “Hiermee is bewezen dat het vaccin geen bijwerkingen heeft”, meldt de Erciyes Universiteit (ERU) in Kayseri.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – SAMSUN – KAYSERI | Gepubliceerd: 23-09-2017

Sep 23, 2017
blog comments powered by Disqus
Loading posts...