<< Terug naar home | Vanuit Turkije

Posted by Turkse Media
Jan 03, 2018

Turkije: VS en Israël steunen protesten en onrust in Iran

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Çavuşoğlu heeft woensdag gereageerd op de ‘gecreëerde’ maatschappelijke onrust in Iran. Turkije merkt op dat de Verenigde Staten en Israël de protesten in Iran steunen.

“Benyamin Netanyahu en Donald Trump steunen de protesten in Iran”, liet Çavuşoğlu weten. “Men moet niet hypocriet gaan doen als het om Iran gaat.”

Vicepremier Bekir Bozdağ reageerde dat Turkije het niet accepteert dat het regime van Iran vanwege buitenlandse interventies en op illegale wijze omvergeworpen wordt. “Turkije hecht waarde aan vrede, rust en stabiliteit in buurland Iran. Dat is nodig voor de regio.”

De Turkse president Recep Tayyip Erdoğan heeft woensdag telefonisch contact gehad met zijn Iraanse collega Hasan Ruhani. Erdoğan noemde de uitspraken van Ruhani dat betogers binnen de kader van de wetten mogen demonstreren, maar ingegrepen zal worden bij vandalisme, “een doeltreffende uiting”. Ruhani gaf aan te hopen dat de demonstraties binnen enkele dagen voorbij zijn. De Iraanse president gaf ook eerder aan dat Israël achter de protesten in Iran is.

Meerdere grote Turkse nieuwszenders melden op basis van deskundigen dat de onrust in Iran is ‘gecreëerd’ en de ‘onschuldige demonstraties’ slechts een dekmantel zijn, wijzend naar de opbouw van protesten en overeenkomsten met Turkse Gezi-protesten in 2013.

Iran

Hoogste geestelijk leider van Iran Ayatollah Ali Khamenei zei dat de vijanden van Iran onrust in zijn land aanwakkeren. “Dat doen ze met hun geld, wapens en spionnen in Iran.”

Israël

Premier Benjamin Netanyahu van Israël gaf aan dat “Israëliërs en Iraniërs weer goede vrienden worden als het huidige Iraanse regime -en dat zal ooit gebeuren- valt”. Hij wenst het Iraanse volk “veel succes in hun zoektocht naar vrijheid”.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – ANKARA | Gepubliceerd: 03-01-2018

Jan 03, 2018
Loading posts...