<< Terug naar home | Vanuit Turkije

Posted by Turkse Media
Nov 19, 2018

Turkije waarschuwt Amerikaans oliebedrijf

Turkije heeft het Amerikaanse oliebedrijf ExxonMobil gewaarschuwd voor het bedreigen van de regionale stabiliteit in de oostelijke Middellandse Zee.

In een schriftelijke verklaring zei Hami Aksoy, woordvoerder van het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken, dat ExxonMobil’s verkenningsactiviteiten in het zogenaamde Block 10-gebied van het eiland met vergunning van de Grieks-Cypriotische overheid niet bijdragen aan de stabiliteit van de regio.

“Ze kunnen ook bepaalde gevoelige evenwichten veranderen met betrekking tot de oplossing van het probleem”, aldus de verklaring.

Turkije heeft de eenzijdige booractiviteit van de Grieks-Cypriotische overheid in het oostelijke Middellandse Zeegebied consequent bestreden, terwijl het beweert dat de Turks-Cyprioten ook rechten hebben op de hulpbronnen in het gebied.

Aksoy drong er bij de Griekse overheid op aan “haar unilaterale activiteiten voor de exploratie van koolwaterstoffen in de oostelijke mediterrane regio” stop te zetten en merkte op dat de natuurlijke hulpbronnen rond het Cypriotische eiland van beide kanten zijn.

“We grijpen deze gelegenheid aan om onze waarschuwing te herhalen voor bedrijven die betrokken zijn bij de eenzijdige exploratie- en exploitatieactiviteiten van de Grieks-Cypriotische autoriteiten”, zei Aksoy.

Hij zei dat Turkije, net als in het verleden, de noodzakelijke diplomatieke en politieke stappen zal blijven nemen in coördinatie met het Turkse Cyprus om “de rechten en belangen van het Turks-Cypriotische volk” te beschermen, die hij beschreef als “de gelijke eigenaren van het eiland”.

“We zullen activiteiten opstarten in gebieden die door Turks-Cyprioten zijn gelicenceerd aan de Turkse Petroleum”, voegde hij eraan toe.

Cyprus is verdeeld sinds 1974, toen een Grieks-Cypriotische staatsgreep leidde tot geweld tegen de lokale Turken op het eiland. Ankara was toen genoodzaakt in te grijpen op het eiland. De status van het eiland blijft onopgelost, ondanks een aantal discussies die in mei 2015 zijn hervat.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – ANKARA | Gepubliceerd: 19-11-2018

Nov 19, 2018
Loading posts...