<< Terug naar home | Vanuit Turkije

Posted by Turkse Media
Mar 02, 2020

Turkije waarschuwt EU: ‘Tijd van eenzijdig offeren voorbij’

Turkije zal niet meer alle lasten dragen voor andere landen, welke nu voor de opvang van veel vluchtelingen zelf naar oplossingen moeten zoeken. Het besluit van Turkije om de grenzen open te zetten voor vluchtelingen die op vrijwillige wijze naar Europa willen reizen, komt nadat de Europeanen zich niet aan afspraken houden.

“De tijd van eenzijdig offeren is voorbij”, sprak de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan maandag tijdens een bijeenkomst. “Uit Turkije zijn meer dan 100.000 vluchtelingen vertrokken richting Europa. Dat aantal zal binnenkort oplopen tot een miljoen.”

Ankara liet maandag weten dat er binnen korte tijd meer dan 2.500 militieleden van Assad zijn uitgeschakeld. “Dit is nog maar het begin”, reageerde Erdoğan, die ook benadrukte dat de Turkse vergelding voor de moord op Turkse vredesmilitairen in Idlib zeer hard zal zijn. Assad startte een offensief in de beoogde vredeszone en schond de wapenstilstand.

Als het Syrische Idlib niet wordt gered van het Assad-regime, dat gesteund wordt door Rusland en Iran, zullen 4 miljoen nieuwe vluchtelingen koers zetten richting Turkije en Europa.

Turkije waarschuwt al meer dan 5 jaar dat er een vredeszone met een vliegverbod moet komen in Noord-Syrië zodat miljoenen vluchtelingen kunnen terugkeren naar eigen land. Dat plan kreeg geen oprechte steun van met name de EU, waarna de Turken het heft in eigen hand namen om etnische zuiveringen in Noord-Syrië en met name in Idlib te voorkomen. “Turkije heeft geen oog op Syrisch grondgebied en probeert enkel de burgers te redden van de moordbende van Assad. De situatie in Syrië bedreigt ook de nationale veiligheid van Turkije.”

“Wat in het verleden in Rwanda en Bosnië en Herzegovina is gebeurd, mag niet worden herhaald in Idlib”, reageerde de communicatiedirecteur van de Turkse president.

50 miljard dollar

Turkije vangt op eigen kracht zo’n 3,7 miljoen Syrische vluchtelingen op. Het land heeft daar uit eigen zak ongeveer 50 miljard dollar aan uitgegeven. Buitenlandse steun is vergeleken daarmee niet noemenswaardig klein.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – ANKARA | Gepubliceerd: 02-03-2020

Mar 02, 2020
Loading posts...