<< Terug naar home | Highlights

Posted by Turkse Media
Aug 29, 2018

Turkije waarschuwt Nederland voor PVV en Wilders

Europa moet oppassen voor de opkomst van extreem-rechts nu zij vergelijkbaar zijn met terreurgroep Daesh (IS).

Zo reageerde de woordvoerder van de Turkse regeringspartij, Ömer Çelik, op een vraag wat zijn partij vindt van de spottende en beledigende cartoonwedstrijd van Wilders.

“Die persoon [en diens partij] is op het laatste moment de tweede grootste partij geworden. Hij is een eersteklas racist en iemand die het verdient om fascist genoemd te worden. Hij neemt verschillende initiatieven en overtreedt grenzen om profeet Mohamed te beledigen”, reageerde Çelik.

Turkije stelt de officiële reactie van de Nederlandse regering dat de actie van Wilders “niet juist, betwistbaar en niet de standpunt van Nederland is” op prijs en heeft die opmerkingen “genoteerd”, liet de Turkse woordvoerder weten. “Maar ze voegen wel daaraan toe dat het alsnog om ‘vrijheid van meningsuiting’ gaat”.

En dat is volgens Turkije precies waar het fout gaat. “Dergelijke vernederende, brutale en provocatieve aanvallen ‘vrije meningsuiting’ noemen, leidt ertoe dat dit soort fascistische hoofden en racistische geesten meer voedingsbodem krijgen in Europa en zelfs in de politiek de tweede grootste partij of zelfs coalitiepartner kunnen worden”, waarschuwde Çelik.

“Vergeet dit niet. De Daesh van Europa is extreem-rechts. Racisten zoals Wilders verschillen niet van Daesh-leiders. Dus moeten dezelfde maatregelen worden getroffen tegen deze racisten als tegen Daesh is genomen. Dit kan niet uitgelegd worden met ‘vrije meningsuiting’”, vertelde Çelik.

De Turkse woordvoerder gaf ook een voorbeeld om alles voor iedereen duidelijk te maken. “Wat als Wilders lovend zou zijn over (terreurgroep) Daesh en hun daden als vrijheidsstrijd zou aanmerken en een onrechtmatige campagne zou starten? Wat als hij aan Deash-propaganda deed, tentoonstellingen hierover zou starten en aan (provocatieve) activiteiten deed? Dan zou de rechterlijke macht ingrijpen en zou niemand het over vrijheid van meningsuiting hebben. We zien dit op veel plekken in Europa.”

Europese steden hebben Turkse vlaggen geprojecteerd of opgehangen nadat Daesh in Turkije aanslagen pleegde. “Maar toen de PKK nog ergere aanslagen verrichte en er meer burgerdoden vielen, zagen we die solidariteit niet. Dus is sprake van een dubbele maat. Profeet Jezus en Mozes zijn ook onze profeten. Wij zijn van mening dat zij ten alle tijd en overal gerespecteerd dienen te worden.”

Ook moet het voorbeeldgedrag van moslims in Europa niet vergeten worden, zei Çelik. “Toen er weer onfatsoenlijk werd gedragen tegenover profeet Mohammed, organiseerden moslims gebedsplechtigheden voor Jezus. Dit is een fundamentele waarde waar iedereen op moet letten.”

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – ANKARA | Gepubliceerd: 29-08-2018

Aug 29, 2018
Loading posts...