<< Terug naar home | Vanuit Turkije

Posted by Turkse Media
Sep 08, 2018

Turkije waarschuwt: ‘Nieuwe vluchtelingenstroom uit Idlib zal ook Europa raken’

Turkije doet er alles aan om de luchtbombardementen in de Syrische stad Idlib te stoppen en Rusland en Iran over te halen tot een oplossing. De Turkse minister van Buitenlandse Zaken, Mevlüt Çavuşoğlu, zei zaterdag in Antalya dat een mogelijke nieuwe vluchtelingenstroom uit Idlib naast Turkije ook Europa zal raken.

“In Idlib verblijven 3,5 miljoen mensen. Ze moeten beschermd worden. Anders treden zeer ernstige humanitaire tragedies op”, zei Çavuşoğlu tegen journalisten.

De Turkse minister verwacht dat de luchtaanvallen van Russische gevechtsvliegtuigen zullen stoppen. “Idlib is een de-escalatiezone. De aanvallen zullen eindigen en we zullen ons op op het politieke proces focussen. Sinds enkele dagen wordt Idlib aangevallen. We werken hard voor een oplossing met zowel de Russen en Iraniërs. Onze inspanningen zijn niet beperkt met de top van gisteren. Daar is een wil geuit die is vastgelegd.”

Çavuşoğlu benadrukte ook dat westerse landen iets moeten doen en niet blijven toekijken. “We zien dat de ene [VS] Daesh als smoes gebruikt en een samenwerking aangaat met terreurgroepen (YPG). Ze laten Daesh-leden zomaar uit Raqqa vertrekken. Waarheen weet niemand. Sommige zeggen naar de woestijn. Deze samenwerkingen zijn niet wat het lijkt. Het enige land dat op oprechte en eerlijke wijze voor de veiligheid van Syrië werkt is Turkije. Dat ziet iedereen. De rest is enkel bezig met eigen belangen en doelen.”

Spel Assad

De Turkse minister gaf ook aan dat Turkije alles op alles zet om de radicale gewapende groeperingen in Idlib te scheiden van de bevolking. Deze groepen terroristen zijn door het regime-Assad in Idlib tussen burgers gepositioneerd.

“Die terreurgroepen zijn door het regime en handlangers naar Idlib gestuurd vanaf Aleppo, Oost-Ghouta en zelfs via corridors uit het zuiden. Waarom hebben zij deze gevaarlijke terroristen toen niet uitgeschakeld? We hebben zo vaak duidelijk gezegd dat de aanwezigheid van die terreurgroepen als smoes wordt gebruikt om Idlib aan te vallen. Het regime gebruikt dat als dekmantel voor hun aanvallen”, aldus Çavuşoğlu.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – ANTALYA | Gepubliceerd: 08-09-2018

Sep 08, 2018
Loading posts...