<< Terug naar home | Vanuit Turkije

Posted by Turkse Media
Nov 05, 2016

Turkije waarschuwt schreeuwende Europese Unie: Doe dat niet

De Turkse minister van Europese Zaken, Ömer Çelik, heeft de Europese Unie (EU) gewaarschuwd niet deel te nemen aan de propaganda van terreurgroep PKK. De EU moet niet met ontbrekende informatie eenzijdige oproepen doen aan Turkije. De unie moet de rechtstaat in Turkije respecteren.

Dat liet Çelik weten aan Federica Mogherini, de Hoge Vertegenwoordiger voor Buitenlandse Zaken van de Europese Commissie.

“Respect tonen voor een gekozen volksvertegenwoordiger is het fundament van een democratische aanpak, maar niemand mag terreur steunen en oproepen tot een gewapend geweld en zich daarna achter zijn verkiezing schuilen. Zij hebben ook niet het recht om de Turkse wetten en rechtsstaat niet te erkennen”, legde de Turkse minister uit over de omstreden HDP-acties. “We verwachten dat de EU zich niet laat gebruiken in de terreurpropaganda van de PKK. Wij willen een sterke en constructieve dialoog met de EU.”

Çelik was nog niet klaar met zijn les over de gearresteerde HDP-ers: “Zij hebben drie keer de oproep gekregen om zich te laten verschijnen voor de rechter. Zij hebben daar geen gehoor aan gegeven. Alle andere volksvertegenwoordigers, waarvan ook de immuniteit is ontnomen, zijn naar de rechtbank gegaan. [De HDP daagde de Turkse regering uit om de onschendbaarheid te beëindigen, maar gedraagt zich nu anders nu het zo ver is gekomen].”

Hoge toon

De Turkse minister benadrukte ook dat Europa nu te hard schreeuwt, maar dat niet deed na de mislukte couppoging op 15 juli. “Zo krijgen Turken vraagtekens over Europa.”

NOS

In Nederland sprak correspondent Lucas Waagmeester namens de NOS dat ‘veel Turken dachten dat het nooit zo ver zou komen’, terwijl Turken juist veel kritiek hebben op de regering van Erdoğan dat het zo lang heeft geduurd en de HDP-ers niet eerder zijn gestraft.

Oppositiepartij MHP, die in het HDP-geval de regering steunt, had ook kritiek op Erdoğan dat het lang duurde voordat terreurschuldige hoge functionarissen hun straf kregen. ‘Waarom heeft het zo lang geduurd voordat het zo ver is gekomen?’, klink het uit de kant van Ak-partij critici.

HDP

In Turkije is het, in tegenstelling tot wat er in Europa wordt geroepen door ‘kenners’, algemeen bekend dat de HDP-leiders Selahattin Demirtaş en Figen Yüksekdağ en HDP-leden openlijk aan terreurpropaganda hebben gedaan, hebben aangegeven achter terreurgroep PYD/YPG te staan, met auto’s bommen, wapens en etenswaar hebben getransporteerd naar terroristen, begrafenissen hebben bijgewoond van PKK-terroristen die een dag eerder tientallen mensen op brute wijze hebben vermoord, de grafkisten van PKK-terroristen op hun schouders hebben gedragen en aangegeven hebben ‘dat de PKK Turkije kan vernietigen door enkel te spugen’. Daarnaast wordt er gesproken dat het ‘vrolijke’ campagnelied van de HDP het wraaklied van de PKK is.

turkije-waarschuwt-schreeuwende-europese-unie-doe-dat-niet-3 boze-minister-hypocriete-europa-is-een-hemelse-tuin-voor-terroristen-2 turkije-waarschuwt-schreeuwende-europese-unie-doe-dat-niet-2

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – ANKARA | Gepubliceerd: 05-11-2016

Nov 05, 2016
blog comments powered by Disqus
Loading posts...