<< Terug naar home | Highlights

Posted by Turkse Media
Apr 03, 2019

Turkije waarschuwt VS en andere landen niet te bemoeien met verkiezingen

Turkije riep dinsdag alle partijen op om geen acties te ondernemen die als inmenging in de binnenlandse aangelegenheden van het land zouden kunnen worden beschouwd na lokale verkiezingen afgelopen weekend.

“We dringen er bij alle partijen, inclusief buitenlandse regeringen, op aan het juridische proces te respecteren en geen stappen te ondernemen die geïnterpreteerd kunnen worden als bemoeizucht in de interne aangelegenheden van Turkije,” zei voorzitter van de presidentiële communicatie Fahrettin Altun als reactie op opmerkingen van de Amerikaanse buitenlandwoordvoerder Robert Palladino.

“Vrije en eerlijke verkiezingen zijn essentieel voor elke democratie, dat betekent acceptatie van legitieme verkiezingsresultaten, wat essentieel is,” zei Palladino tijdens een persconferentie. “We verwachten niets minder van Turkije, dat in dit opzicht een lange, trotse traditie heeft”, voegde hij eraan toe.

Altun zei dat de verkiezingen van zondag plaatsvonden op “een ordelijke en vreedzame manier”. “We hebben er alle vertrouwen in dat de verkiezingsautoriteiten alle geschillen snel, transparant en voorgoed zullen oplossen”, benadrukte hij.

“Verkiezingen zijn de hoeksteen van de democratie van onze natie. Het Turkse volk heeft zijn wil via de stembus gedurende 70 jaar kenbaar gemaakt. De autoriteiten hebben de verantwoordelijkheid ervoor te zorgen dat verkiezingen vrij en eerlijk verlopen.”

“Het is even cruciaal dat de telling van de stemmen plaatsvindt volgens de wet. We houden de situatie nauwlettend in het oog, aangezien meerdere politieke partijen de voorlopige resultaten hebben aangevochten vanwege vermeende procedurefouten en andere onregelmatigheden”, benadrukte Altun.

“Geen enkel land heeft het recht om te interveniëren in de verkiezingsresultaten van een ander land op een manier die verre van wet en democratie is en om zichzelf te zien als een bron van legitimiteit van de resultaten”, verklaarde de Turkse buitenlandwoordvoerder Hami Aksoy. “De bron van legitimiteit voor de verkiezingen is de wil van de natie”, merkte hij op. Het is de Turkse kiesraad die een oordeel zal vellen en tot een conclusie zal komen over het bezwaarproces.

“Het is van essentieel belang dat de wil van de kiezer volledig tot uiting komt in de resultaten van de stembus en dat iedereen de juridische en democratische strijd in dit opzicht respecteert”, zei Aksoy, benadrukkend dat Turkije een staat van democratisch recht is en plaatselijke peilingen in het weekend uitgevoerd zijn in een democratische en transparante omgeving.

“Antidemocratische benaderingen en gewoonten kunnen de Turkse democratische volwassenheid niet overschaduwen,” zei hij.

Aksoy wees iedereen ook op de opkomst van 84 procent.

‘Cijfers verschillen’

Eerder op dinsdag tekende de AK-partij bezwaar tegen officiële enquêteresultaten in 39 districten in Istanbul. Bayram Senocak, het provinciale hoofd van de partij in Istanbul, zei dat er “significante verschillen” zijn gevonden in de resultaten.

In de race om de burgemeesterschap in Istanbul heeft Ekrem Imamoğlu van de belangrijkste oppositie Republikeinse Volkspartij (CHP), met 48,79 procent van de stemmen, op dit moment een kleine voorsprong op de Binali Yildirim van de AK-partij, met 48,51 procent.

De AK-partij betwistte ook de resultaten van de enquête in alle 25 districten van de hoofdstad Ankara. Het provinciale hoofd van de partij, Hakan Han Ozcan, zei dat zijn partij ook onregelmatigheden betwist in 3.217 stembussen.

Volgens onofficiële resultaten leidt CHP-burgemeesterskandidaat Mansur Yavaş in Ankara met 50,9 procent van de stemmen. Rivaal Mehmet Özhaseki van de AK-partij staat op 47,1 procent.

Zondag gingen 48,3 miljoen Turken naar de stembus om hun burgemeesters, gemeenteraadsleden, mukhtars (buurtfunctionarissen) en leden van oudere raden voor de komende vijf jaar te kiezen.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – ANKARA | Gepubliceerd: 03-04-2019

Apr 03, 2019
Loading posts...