<< Terug naar home | Vanuit Turkije

Posted by Turkse Media
May 10, 2023

Turkije weigert omstreden verzoek VS

Ankara heeft een voorstel van de Amerikanen om het door de Turken van de Russen gekochte S-400-raketafweersysteem naar Oekraïne te sturen, geweigerd.

“De VS heeft ons gevraagd om de S-400’s naar Oekraïne te sturen en wij hebben nee gezegd”, liet de Turkse buitenlandminister Mevlüt Çavuşoğlu weten. Hij benadrukte dat dergelijke voorstellen onaanvaardbaar zijn omdat deze inbreuk maken op de Turkse soevereiniteit.

Daarnaast heeft Washington Turkije eerder uitgesloten van het F-35-straaljagerprogramma omdat de Turken het Russische defensiesysteem hebben aangeschaft.

Turkse functionarissen hebben herhaaldelijk benadrukte dat het land de S-400’s heeft gekocht als een kwestie van nationale veiligheid en dat geen enkel ander land het recht heeft zich hiermee te bemoeien. In 2017, toen de langdurige pogingen om een luchtverdedigingssysteem van de VS te kopen zinloos bleken, tekende Turkije een contract met Rusland om het ultramoderne S-400-systeem te kopen.

Amerikaanse functionarissen beweerden daarop dat de S-400 onverenigbaar zou zijn met NAVO-systemen. Turkije benadrukte echter dat de S-400’s niet zouden worden geïntegreerd in NAVO-systemen en geen bedreiging zouden vormen voor de alliantie of haar bewapening. Ankara heeft herhaaldelijk voorgesteld een commissie op te richten om de kwestie op te helderen, maar de Amerikanen deden daar niet aan mee.

F-35-programma

Als reactie op een vraag of Turkije zal terugkeren naar het F-35-programma, antwoordde Çavuşoğlu dat Ankara niet wil terugkeren naar het programma, maar liever het geld terug wil van Washington dat het betaalde voor straaljagers voordat het uit het programma was gezet en de aangeschafte jets nooit zijn afgeleverd.

Ankara produceert nu “ons eigen nationale gevechtsvliegtuig”, legde hij uit, erbij vermeldend dat Turkije ook de banden met de VS wil verbeteren en dat hiervoor de nodige mechanismen zijn opgezet.

Maar Turkije wil ook F-16-jets en moderniseringskits uit de VS kopen. De Turkse minister zei dat het verzoek niet zo snel door Washington gaat als zou moeten.

Ankara vroeg in oktober 2021 om F-16’s en moderniseringskits van de VS. De deal van 6 miljard dollar omvat 40 jets en moderniseringskits voor 79 gevechtsvliegtuigen die de Turkse luchtmacht al in haar inventaris heeft.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA | Gepubliceerd: 10-05-2023

May 10, 2023
Loading posts...